Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 30 maj 2010

Språkmarodörer del. 2

I dagens tävlingar på Solvalla så var det stor dramatik i försök 2 till Elitloppet. Torvald Palema och Åke Svanstedt vann efter tajt körning mot Iceland och Brioni. Expertkommentator Tomas Nilsson uttryckte det så här: " Brioni förlorade loppet tack vare att Joakim Lövgren bröt ner med sin häst och Torvald Palema fick fritt fram". Tack vare?. Hade Nilsson spelat på Torvald Palema eller ogillar han Brioni och Joakim Lövgren ? Nej, så var det förstås inte. Nilsson är helt enkelt en av dessa språkmarodörer. Det skulle förstås varit på grund av.

Travexperten Anders Lindqvist var näste man till rakning. Apropå att Viola Silas inte startade idag i lopp 11 på Solvalla så sade han:" hon hade ett sår på ett knä och man vill inte ta några chanser". Det ska naturligtvis vara risker. Ännu en språkmarodör i travvärlden.

Språkmarodörer finns i alla läger

Jag kan nog betraktas som lite av en språkpolis då jag ofta stör mig på felsägningar, felsyftningar och feluttal. Inte minst dyker dessa avarter upp i olika sammanhang i TV. Självklart stör det mig mera när misstagen görs av s. k. bildat folk och experter.

Jag har länge tänkt skriva om detta men inte kommit till skott. Nu har jag bestämt mig för att börja och för att inte alltför mycket generalisera så ska jag då och då komma med exempel ur verkligheten, under rubriken "språkmarodörerna". I gårdagens travsändningar från Solvalla lyckades tipsexperten Ralf Vadsmo med ett fantastiskt uttal på hästen Laughing Stock i V75-7. Inte det mest flagranta exemplet men ändå ett exempel.

För några dagar sedan i TV4,i Efter tio med Malou von Sivers så var bl. a. advokaten Leif Silbersky gäst och hade åsikter om dödshjälp och den debatt som ånyo blossat upp. Där gav han ett praktexempel på hur fel uttrycken på grund av och tack vare kan användas. Jag kan inte exakt återge sammanhanget men det handlade om hur läkare / sjukvårdspersonal reagerat tack vare / på grund av den uppkomna debatten.

Dagens felexempel är inte de bästa / tydligaste men någonstans måste jag börja och jag väljer att börja idag. Jag inser förstås att jag själv kommer att granskas i fortsättningen och bli uppmärksammad på de språkfel jag gör men det kan jag stå ut med.
På återspråkande.