Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 21 augusti 2015

Surströmmingspremiär

Surströmming med tillbehör.
Fram till 1998 var det lagstadgat med surströmmingspremiär den tredje torsdagen i augusti.

- Surströmming får i detaljhandeln saluhållas tidigast den tredje torsdagen i augusti månad det år då strömmingen blivit beredd.

Anledningen till att Livsmedelsverket bestämde ett datum var:

 - en gammal praktisk regel som kommit till för att förhindra att dåligt jäst och omogen fisk går till försäljning.

Tiderna förändras och från 1999 så är det inte längre lagstadgat när denna läckerhet får börja säljas. Skälet är följande:

- Det finns inget livsmedelshygieniskt motiv för en sådan bestämmelse. Strömmingen blir lekmogen vid olika tider längs Norrlandskusten och inläggningen blir därför klar vid olika tider.

Jag som är uppvuxen i surströmmingsriket Ångermanland viker mig dock inte så lätt utan fortsätter att hålla  traditionen vid liv. Det innebar att det igår kväll var surströmmingspremiär i växthuset på Getingstorp. Eftersom jag efter min stroke är "enarmad" så köper jag numera filéer då jag inte klarar av att på egen hand rensa strömmingen.

Hur går det då för D och alla i min omgivning? Det är ju inte alla som vill utsätta sig för denna väldoftande och välsmakande läckerhet. D sympatitestade surströmming nån gång med mig och vi testade oxå med hela familjen en gång. Men det blev ingen hit, om man säger så.

Numera är det bara jag som äter surströmming och D gör mig sällskap vid bordet, men äter något annat. Ibland vanlig inlagd sill, ibland krabba, ibland smörrebröd.


Det blev Oskars i år. Lite väl len i smaken tycker jag,
men ändå helt ok.


Snart slinker den första strömmingen ner,
därav min nöjda blick.

Mörkret rullar in och årets premiär är till ända.