Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 18 oktober 2013

Ärlighet varar längst, eller............

 

Den amerikanska tidskriften Readers Digest gjorde ett ärlighetstest och låtsades tappa 12 plånböcker i 16 olika huvudstäder. I varje plånbok låg cirka 300 kronor av den lokala valutan, ett mobilnummer, ett affärskort och ett familjefoto.  Mäter man ett folks ärlighet efter hur många av dessa plånböcker som kom tillbaka så är man ärligast i Helsingfors där 11 av 12 plånböcker återlämnades och oärligast i Lissabon där bara 1 av 12 kom tillbaka.  Den i Lissabon återlämnade plånboken hade hittats av ett holländskt par i 60-årsåldern. Nej, Stockholm var inte med i undersökningen.

Här är hela listan på antal återlämnade plånböcker:
Lissabon, 1
Madrid, 2
Prag, 3
Zürich, 4
Rio de Janeiro, 4
Bukarest, 4
Warszawa, 5
London, 5
Ljubljana, 6
Berlin, 6
Amsterdam, 7
Moskva, 7
New York, 8
Budapest 8
Mumbai, 9
Helsingfors, 11

 
Jag vet inte om undersökningen säger allt om ett folks ärlighet men något säger den förstås.

Jag drar mig i sammanhanget till minnes när jag en gång i slutet på 70-talet var på fotbollsmatch i Sandviken . Läktaren var fullsatt och när matchen var slut gick jag iväg med min handledsväska kvarglömd på bänken där jag satt. På den här tiden hade även män  en typ av handväska, modell mindre, fullproppad med en massa onödigheter och några nödvändigheter. Bl. a. plånboken hade jag däri. När jag kom ut till parkeringen för att ta bilen och åka så upptäckte jag fadäsen. Jag trängde mig tillbaka genom folkmassorna ( med dåvarande division 1-mått mätt) till platsen där jag suttit och till min glädje låg min väska kvar med allt innehåll kvar. Slutet gott allting gott.


De försvann snabbt.
Vid ett annat tillfälle, i slutet på 90-talet, befann jag mig i Norrköping. En vacker sommarkväll satte jag mig på en bänk vid Motala Ström för att med mitt sällskap njuta av den nedgående solen. Jag tog av mig mina Ray Ban solglasögon och lade dem bredvid mig på bänken. När vi gick därifrån glömde jag glasögonen men kom redan efter knappt 100 meters promenad på att jag glömt dem och vände snabbt åter. Där fanns inga solglasögon. Shit! Jag tror att personen som "tog hand om" glasögonen såg att de låg på bänken bredvid mig medan jag satt där och bara väntade på att jag skulle gå med glasögonen liggande kvar.
 
Kan jag av detta dra slutsatsen att folk är oärligare i Norrköping än i Sandviken? Ja, om jag vill så kan jag det . Men, det kunde oxå varit en Örebroare på besök i Norrköping som snodde mina solglasögon. Det är historia nu och jag köpte ett par nya Wayfarer som jag fortfarande har kvar.