Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 27 mars 2009

Diplomatkåren gråter

Programserien ”Diplomaterna” på SVT har väckt ont blod på Utrikesdepartementet.

Nu anmäls serien till Granskningsnämnden – av Sveriges ambassadör på Island Madeleine Ströje och hennes företrädare Martin Wilkens.
– Vi och många UD-kollegor känner oss kränkta och förolämpade, skriver de i sin anmälan. Stackars er, så känsliga ni är. Hur skulle ni klara av en evakuering av svenskar från en krigszon ?
Programserien ”Diplomaterna” i Svt 1 var kränkande för en hel yrkeskår och brast därigenom allvarligt i opartiskhet. Programmen visar inte en korrekt bild av den svenske diplomatens verksamhet och visar endast några få procent av de omfattande arbetsuppgifter som utgör diplomatens vardag, skriver de. Vad är en korrekt bild ?
– Därtill har två UD-tjänstemän valts ut som inte är representativa. De har inte rekryterats via UD:s diplomatprogram. Den skon klämde. Aj , så ont det gjorde. De medverkande hade dessutom fel bakgrund.
Anmälarna skriver vidare:
– De framställs som oprofessionella och uppträder arrogant och okänsligt gentemot allmänhet och andra länders företrädare.
Jag tycker på det stora hela att diplomaterna i såpan gjorde godkända insatser. Dom visade sig t o m vara alldeles vanliga människor av kött och blod. Inte helt fel.