Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 11 december 2015

Som traditionen bjuder

Dukat för Nobelfest
D och jag brukar titta på Nobelfesten på TV, så ock igår. Det är i sanning en på många sätt överdådig fest. Igår var inte minst middagen  överdådig. Det var nytt, spännande och inte minst vågat med rätter som dessutom var arbetade som jag aldrig sett tidigare. Imponerande!

D hade gjort i ordning var sin läcker Nobeltallrik till oss som du ser på bilderna här intill. Att äta framför TV:n är egentligen en styggelse tycker jag, men vad gör man inte för forskning och vetenskap.
D:s Nobeltallrik. Fr v.Räkbakelse - Löjromssnitt - Ädelostsnitt 
med hemgjord plommonmarmelad. Till detta 
fr. v. mousserande vin - vitt vin - rött vin.
Vad för övrigt än maten förtjänar då att omnämnas från gårdagskvällen. Klänningarna brukar alltid vara nåt extra och priset igår gav jag till Svenska Akademiens ständige sekreterare  Sara Danius. Vilken kreation!

Nämnas i detta sammanhang kan oxå att Jessica Gedin avslutade en intervju med just Sara Danius med att fråga om hon fick dansa med henne senare. Danius tackade välvilligt ja.

Talen förtjänar oxå ett omnämnande där jag särskilt fastnade för medicinpristagaren William Campbell som lyckades med konststycket att få mig att tänka positivt om maskar och parasiter. 
Det mest gripande talet var litteraturpristagaren Svetlana Alexijevitj som i sitt tal på ryska  gjorde sig till tolk för alla de människor hon skriver om i sina böcker, människor som genomlevt fruktansvärda saker, fram för allt under Sovjettiden. Talet  förlorade mycket av sin intensitet då hennes översättare Kajsa Öberg Lindsten både pratade dålig engelska och saknade förmåga att förmedla känslan i talet. Talet var dessutom väldigt långt. För långt? Nja, det är väl ändå så att den grymma verkligheten sällan tillåter sig att beskrivas i förkortad form.

Några grodor då? Jo, en riktig språkgroda hittade jag förstås. I ett reportage om den kinesiska medicinpristagaren Youyou Tu så  skulle naturligtvis lyftas fram den avgörande betydelse hennes forskning haft för att det idag finns verkningsfull malariamedicin. Speakerrösten i reportaget uttryckte detta som att många, många människor räddats till livet "på grund av" denna malariamedicin. Kan det bli mera klockrent än att "tack vare" skulle använts här.

En trevlig Nobelfest var det i alla fall. Tack D!