Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 28 januari 2016

Vem kan man lita på?

Igår tittade jag på "Dokument inifrån" på SVT 1. Del 3 av 3 i en serie om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Det gav mig en rejäl tankeställare. Inte minst som han arbetar vid Karolinska institutet som dessutom fortfarande backar upp hans forskning och experimentbetonade arbete. Experimenten dock gjorda på människor.  

I stället för att fortsätta skriva om hur jag upplever denna historia så tycker jag att du ska titta på t ex gårdagens avsnitt och försöka bilda dig en egen uppfattning. Jag kände dock ett stort obehag efter att ha sett programmet och läst in mig lite mera på vad hela historien handlar om. Föredrar du att läsa så finns det mesta att hitta i denna artikelserie i SvD.
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet och står i Sverige  för drygt 40 procent av av all medicinsk forskning vid universitet och högskolor och har det största utbudet av medicinska utbildningar.  Karolinska Institutets intäkter för forskning var under 2014 totalt 5 121 miljoner kronor, varav 1 920 miljoner kronor i statsanslag och 3 202 i medel från externa aktörer, såsom forskningsråd, kommuner, landsting, stiftelser och företag. Dessa uppgifter tagna från KI:s hemsida. 3 202 + 1 920= 5 122. Jag noterar att inte ens denna enkla uträkning blev riktig i KI:s händer. 
Därtill utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet sedan 1901 mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Min rubrik till detta inlägg var inte särskilt svårfunnen.