Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 17 november 2011

Fifflarnas marknad

Riksdagsledamöters boendeförmåner verkar alltför svåra att tolka. I vart fall för många av de folkvalda. Nu är det ytterligare två riksdagsledamöter som trott att dom skulle slinka igenom och därför suttit still i båten trots den uppmärksamhet som varit under senare tid. Nu gäller det ledamöterna Susanne Eberstein (S) och Walburga Habsburg Douglas (M)

Vad beror detta på? Ja, jag ser några möjliga alternativ:
- Dom är dumma i huvet och förstår inte att tolka regelverket.
- Dom tycker att det är ok att skattemedel finansierar inte bara deras utan även deras makars boende.
- Dom är helt enkelt giriga.

Det bör oxå uppmärksammas hur lätt det är att fuska. Kontrollen från Riksdagsförvaltningen synes nämligen vara obefintlig. Man betalar ut till den som söker bidrag . Även om personen som söker bidrag inte ens står med på hyreskontraktet för den lägenhet det gäller.

Ombytta roller

Världskartan har förändrats på många sätt under senare år. Inte minst den ekonomiska kartan. Det innebär bl. a. att den gamla kolonialmakten Portugal får gå med mössan i hand och ragga investerare i sina forna kolonier, just nu Angola.

En mera sympatisk form av "bonussystem"

De flesta banker fifflar med bonusar och förmåner för sina högsta chefer. Senast igår skrev jag ett inlägg om Nordeas lögner och fiffel om sin VD:s bostadsförhållanden.

Då är det positivt att se hur Handelsbanken faktiskt månar om alla sina anställda genom de andelar de har i vinstandelsstiftelsen Oktogonen.

Även jag kan acceptera att anställda får ta del av sitt företags framgångar förutsatt att alla anställda behandlas lika och att inte bara de redan högst avlönade (=cheferna) får del av belöningssystemet eller har ett särskilt gynnsamt bonussystem.

Jag är nöjd med att jag 2008 bytte bank, från Nordea till Handelsbanken.

Byt bank du oxå!

Pizzasås är en grönsak

Var kan politiker vara delaktiga i att fatta ett sådant besult? I USA så klart. De befintliga reglerna definierar en portion grönsaker som åtta matskedar, förutom i fallet tomatsås där ett "kryphål" säger att två skedar räcker. Jag som trodde att fetma var ett utbrett problem i USA, men det är kanske bara elakt förtal.

Tänk så mycket grönsaker amerikanska skolbarn kommer att äta. Bra va?