Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 5 maj 2010

Är den vanlige greken verkligen genomkorrupt?

Ja, när jag läser denna artikel i Aftonbladet så är det så illa.
Frågan är vem och vilka som förlett grekerna till detta korrupta och lättjefulla beteende. Det måste väl ändå vara de styrande politikerna som först flirtat med den vanlige greken genom att kunna presentera de mest fantasifulla lösningar på allehanda privatekonomiska bekymmer och som sedan mörkat, blåljugit och blåst det europeiska etablissemanget och fått alla att tro att Grekland har en sund och välordnad ekonomi. Hur fan har det varit möjligt? När ett dylikt politiskt system får frodas under några decennier så finns till slut inga alternativ. Alla skor sig och respekten för staten och det allmänna är lika med noll. Här är det ingen som tycker att det är häftigt att betala skatt, eller ens att bara betala skatt.

Visst, politikerna är folkvalda men det får ses som naturligt att folket väljer den/de som presenterar den största "godispåsen".

Några talande exempel på det utbredda fusket är följande:
- I Atens välmående norra förorter uppgav blott 324 fastighetsägare att de hade swimmingpool. Skattemyndigheten studerade då satellitbilder över området och fann 16 974 pooler.
- sjukhuset som hade 40 livstidsanställda trädgårdsmästare på heltid, men ingen trädgård.
Lycka till med återuppbyggnadsarbetet.

Vad händer med mitt älskade Grekland?

Allt sedan jag på 70-talet, efter militärjuntans fall, första gången besökte Grekland och dess övärld har jag känt en stark kärlek till Grekland och grekerna. Genom åren har det blivit åtskilliga besök i f f a den grekiska övärlden där jag besökt ett 30-tal öar. Senaste besöket var på Skiathos 2000. Tyvärr blev det nog också det sista besöket då min stroke 2001 inte längre gör utlandsresor till ett lustfyllt äventyr. Med enbart goda erfarenheter av mina besök i Grekland så är det särskilt tråkigt att nu läsa om ett Grekland i fritt fall. Efter år av vanskötsel från de politiskt styrande så väntar nu ett stålbad för grekerna som förstås reagerar med vrede och protesterar våldsamt.
Vad kan då hända ? Ja, vad som helst tror jag, trots att EU finns som en skyddande ängel. Politisk instabilitet och oro bäddar inte sällan för destruktiva krafter. Kan det gå så illa så att Grekland kan återgå till ett styre som före 1974 ? Låt oss hoppas att så inte händer.

Jag fyller snart 60 år och ska då ha en fest för den närmaste familjen här hemma på vårt Getingstorp. Den festen har genomgående grekiskt tema med grekisk mat och dryck, grekisk musik och dans. Ja, det blir min stora feta grekiska 60-årsfest.