Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 14 mars 2009

LO:s ledning ingår i samma bedrövliga bonuspack

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande och ledamot i AMF Pensions styrelse, står bakom dagens beslut att dra in bonusen för 2009 för vd och vice vd.

Hon tycker dock inte att AMF bör be kunderna om ursäkt.

– Men vi bör alltid visa att vi är lyhörda för kundernas reaktioner eftersom vi är mitt uppe i en finansiell kris, säger hon.

Lundby-Wedin säger att hon är nöjd med styrelsens beslut att dra in bonusen. Ett bonusbeslut som hon själv var med och fattade, eller...?

Och vad vill hon då ha sagt med detta ? Jo, om ingen påpekar det felaktiga/galna/absurda i de beslut som de tar så kommer alla galenskaper att gå igenom osett. För själva tänker dom över huvud taget inte på konsekvenserna av sina beslut.
Bara så att du vet. Om du är intresserad av en styrelseposition. Med andra ord, du bör vara lämpligt korkad för att kandidera till en styrelseplats.

AF backar - AMF backar. Bonusbackning är nya innesporten

Annika Falkengren liksom AMF-cheferna avstår nu sina "bonusar". Med den här utvecklingen så kan Sverige ha stora medaljförhoppningar vid OS i London 2012.
Ja, det kräver förstås att bonusbackning tas med som ny OS-gren.

Våra bonusbackare platsar klockrent i OS för mera renodlade amatörer finns knappast. Heja Sverige !

Nelson - snacka om cool kille.

Nelson har nu varit en i familjen i mindre än ett dygn. Trots det så vågar jag redan påstå att vi hittat den perfekta hunden för oss. Som jag tolkar honom så trivs han hos oss och vi trivs med honom . Han är en vacker och mycket välväxt individ.Han är respektingivande men utstrålar samtidigt snällhet, integritet, lugn och harmoni. Han verkar ha fått en bra grundfostran och har lätt för att lära.
Buddha är fortfarande tagen av Nelsons ankomst. Nelson vill gärna leka med Buddha men han väljer så här långt att hålla sig på avstånd. Dock, just nu ligger Buddha på mitt skrivbord och Nelson ligger nedanför på golvet och slumrar. Dom visar båda vederbörlig respekt för varandra. Kan du frammana bilden av vad jag just nu beskrev så ser du en bild av lycka.

Sent ska syndarn vakna

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg anger två skäl till fredagens beslut att inte höja den högsta bankledningens fasta löner:
- Det har varit svårt att inte notera all turbulens och diskussion som varit under de senaste dagarna. Därför tycker vi att det var viktigt att komma med ett kvickt besked. Det är hemskt viktigt att vi får lugn och ro kring våra relationer till kunder, aktieägare och medarbetare, så att vi kan ägna oss åt bankverksamhet.
Hade ni inte räknat med att det skulle uppstå en sådan turbulens?
- Vi hade inte räknat med den kraften i turbulensen. Vi tyckte och trodde faktiskt att vi hittat något som kunde vara acceptabelt, säger Marcus Wallenberg.
Han hänvisar till att bankchefernas totala ersättning, inklusive bonus, blivit lägre.
Det andra skälet till fredagens beslut är SEB:s önskan att klara reglerna för att delta i statens bankgarantiprogram.
Välkommen ut i verkligheten Marcus Wallenberg !

"Jag inser den stora skada de senaste dagarnas diskussion om bankledningens löner har tillfogat förtroendet för SEB liksom för mig. För oss som bank är omvärldens förtroende helt avgörande, precis som det är viktigt för samhället att SEB är en stabil och trovärdig aktör", säger SEB:s VD och koncernchef Annika Falkengren i pressmeddelandet.
Så insiktsfullt !

Benämningen "Tjyvsamhälle" har fått en ny innebörd

För en tid sedan läste jag en biografi om Stalin och hans terrorstyre där det ryska folket bara var brickor i hans sjuka spel.
Metoderna är andra men jag känner ändå likheter med det svenska tjyvsamhälle som visat upp sin fula nuna under senare tid. Det är samma förakt som visas för den vanlige medborgaren.
Varje dag en ny skandal. Senast kunde vi läsa om hur pensionärerna får ta konsekvenserna av den finansiella krisen. Detta hindrar dock inte pensionsbolagens chefer att fortsätta sko sig.

Pensionsbolaget AMF gick med miljardförlust förra året. Många pensionärer får därför sina utbetalningar sänkta.

Men det stoppar inte cheferna från att fylla fickorna.

Deras bonus: 17 miljoner kronor, enligt Dagens Industri.

AMF Pension är Sveriges ledande pensionsbolag. De ägs till lika delar av Svenskt Näringsliv och LO. Bolaget förvaltar främst tjänstepensioner. Totalt har man runt 3,8miljoner sparare. Förra året var ett svagt år för AMF. Avkastningen visade röda siffror, vilket innebar ett återtagande av pensionskapitalet på hela 17 miljarder kronor.

Något som får konsekvensen att 350 000 pensionärer får räkna med upp mot 150 kronor mindre i månaden, skriver Dagens Industri.

Lön – och hög bonus
Men, trots det skrala resultatet kvitterade AMF-cheferna ut bonuspengar i miljonklassen. Vice vd Ingvar Skeberg kunde summera året med en rörlig utbetalning på 1,3 miljoner kronor. Inklusive sin fasta lön tjänade han då 3,7 miljoner förra året. För Christer Elmehagen, vd fram till 2008, blev bonusen 1,1 miljoner, uppger DI.

De två toppcheferna slog i och med det i bonustaket.

Var ska detta sluta ? Tänk om varje svensk löntagare bestämmer sig för att, på sin nivå, fiffla och sko sig som toppcheferna gör.

Jag undrar hur frukosten smakade på SEB-konferensen i Gstaad i morse.