Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 28 juni 2016

Islands hjältar fixar exit för England

Här rullar 2-1-målet in och Joe Hart "biter i gräset".
LarsLagerbäcks reaktion(?) vid slutsignalen är obetalbar. Det kallas visst att
"stå  med båda fötterna på jorden".

Mitt inlägg idag var tänkt att innehålla mera junibilder, alltså en fortsättning på gårdagens. Men, efter gårdagskvällens EM-knall så måste jag skriva av mig upplevelsen när lilla Island kvaddade stora England.

Den här gången behövdes ingen folkomröstning. Det blev exit ändå för England efter förlust med 2-1 mot Island. Det osannolika hände i går kväll i Nice. England drabbades av den totala förödmjukelsen när Island  rättvist vann åttondelsfinalen. Island var faktiskt närmare 3-1 än England en kvittering.

Det fanns många hjältar på planen igår. Den som utmärkte sig mest tycker jag var 1-1-skytten Ragnar Sigurdsson som oxå var nära att sätta 3-1 på en bicycleta och dessutom hann med en elegant och avgörande glidtackling à la Glenn Hysén från Liverpooltiden.

Matchutvecklingen var totalt olik vad jag är van att se. När England tog ledningen på straff efter fyra minuter trodde jag att matchen gled Island ur händerna. Men icke, två minuter senare kvitterade Sigurdsson, men inte drog sig Island förnöjda tillbaka. Nej,  sex minuter senare rullade Kolbeinn Sigthorsson in 2-1 för Island. Jag skriver rullade för den bollen tycker jag att Joe Hart skulle klarat. Inte ens nu drog sig Island tillbaka och bildade köttmur. Nej, man fortsatte hålla spelet uppe och vann matchen helt välförtjänt.

Matchen hade ett betydande svenskintresse då det oxå var en match i matchen mellan coacherna Lars Lagerbäck och Roy Hodgson. En match som Lagerbäck vann på knock out och han har fortfarande aldrig förlorat mot England. Lagerbäck har matchat samma uppställning under hela EM vilket så klart skapar en trygghet i laget. I det isländska laget vet alla spelare sin uppgift som dom fullgör till punkt och pricka. Därutöver med en god portion mod, vilja och hjärta som antagligen gör att  nu oxå Frankrike darrar inför kvartsfinalen.

Roy Hodgson verkade däremot bekymrad, ja snarast förlamad under matchen. Jag tror att de ständiga skiftningarna, i fram för allt anfallet, även gjort spelarna förlamade. Harry Kane underpresterade ännu en gång, Raheem Sterling och Daniel Sturridge såg allmänt vilsna ut och när Jamie Vardy byttes in så verkade medspelarna glömt hans djupledslöpningar. Endast 18-åringen Marcus Rashford förmådde oroa när han byttes in i 86:e minuten. Så dags då.  Wayne Rooney som då byttes ut sade efteråt att "det var pinsamt att lämna planen". Tror jag det. Att Hodgson var  tagen visade sig på presskonferensen direkt efter matchen. Där tillkännagav han direkt sin avgång och läste innantill från en fusklapp. Var avskedstalet skrivet under matchen, eller kanske t o m innan matchen? Fotboll är inte bara ett fysiskt spel, det är oxå ett mentalt spel.

Så har då England ytterligare distanserat sig från övriga Europa. Efter att frivilligt gått ner i källaren så är dom nu förflyttade ut i trädgårdsförrådet.  Som väl är för UK  så är Wales fortfarande kvar i turneringen. Om Gareth Bale och Aaron Ramsey presterar på topp så kan vi se fram emot ytterligare skrällar i EM. 
Rule, Britannia! känns rätt urvattnad just nu.