Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 6 juni 2011

Nya perspektiv på EU:s ekonomi

Inspiration till detta inlägg fick jag av Tina, bloggande svenska som bor i Grekland. Frustrerande att som svensk bo i Grekland och så fort man läser svenska tidningar få Grekland framställt som en konkursmässig nation, ständigt vilande på avgrundens brant. Allra helst som man kanske inte känner igen sig i den grekiska vardagen. Jag läser ett flertal svenskgrekiska bloggar och där hittar jag sällan det eländiga Grekland som så ofta beskrivs i svensk media.

Grekland brukar ju få stå i skamvrån när ekonomin inom EU diskuteras. Även Portugal och Spanien brukar få sig en släng av sleven. Inte sällan är det Tysklands förbundskansler Angela Merkel som håller i sleven. När jag läser denna artikel så framstår saken i en annan dager. Stora, starka, mäktiga Tyskland platsar också i skamvrån minsann.

Vad beror det på att detta aldrig diskuteras offentligt, t ex vid EU:s finansministermöten. Vad säger du, Anders Borg?

Men varför skulle internationell politik vara olik nationell eller lokal politik eller vad som annars är vanligt försigkommande i samhället. Jag menar, det är inte helt ovanligt att personer av pur egoism blir ryggdunkare och håller med den som skriker högst och mest under devisen "You scratch my back and I´ll scratch yours".

Nej, jag har inte tappat tron på människan men visst skulle jag gärna byta ut orden egoism och dumhet mot empati och omtanke. Jag får i första hand se till att jag själv lever upp till vad jag skriver.