Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 21 september 2013

"Arga doktorn" och ADHD

Ibland behövs en blåslampaIgår tittade på programmet "Arga doktorn" på SVT 1. Extra intressant för mig eftersom det handlade om ADHD. I detta fall om den förre Elitseriemålvakten, aktiv i bl. a. Västerås, HV 71 och Luleå, Thomas Javeblads kamp för att åtminstone få till stånd en ADHD-utredning.

Efter min stroke 2001 så har jag ägnat huvuddelen av mitt arbete åt frågor kring ADHD. Jag tycker att det är upprörande att det fortfarande idag 2013 finns bastioner där framkomligheten på området  är i stort sett omöjlig. Västra Götalands läns landsting är uppenbart en sådan bastion. Jag känner igen motståndet och avståndstagandet från åren när jag som intensivast  drev ADHD-frågorna. I ständig motvind och uppförsbacke så ska det till vilja och engagemang långt utöver det vanliga för att nå framgång. Samt engagerade och kompetenta personer i  omgivningen som förstår, vågar och orkar stötta. 

Heder åt läkaren Ylva Ginsberg, bl. a. drivande i ADHD-projektet vid Norrtäljeanstalten,  som ordnade så att Thomas Javeblad fick den ADHD-utredning som hans hemmalandsting förvägrat honom. En utredning som oxå ledde till diagnosen ADHD. Som bekant, med en diagnos följer oxå möjligheten till behandling.

"Arga doktorn" Björn Bragée är den typ av blåslampa som behövs när samhället sviker.