Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 31 mars 2009

Lever vi i samma värld ?

Frågan i rubriken är högst adekvat efter att ha tagit del av nyheten om ett afghanskt lagförslag.
Afghanistan har antagit en lag som enligt FN förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet, skriver The Guardian.

– Det är värre än under talibantiden, säger senator Humaira Namati, medlem i afghanska parlamentet, till tidningen.

Den afghanska presidenten, Hamid Karzai, har godkänt lagen trots att den fördöms av människorättsaktivister och strider mot de mänskliga rättigheterna. Nu anklagas han för att försöka vinna röster inför det afghanska presidentvalet.

De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats ännu, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att neka sin make sex är inte heller tillåtet enligt den nya lagen.

Min första tanke är om detta är möjligt. Uppenbarligen är det så. I skenet av detta lagförslag så ter sig FRA-lagen och Ipred-lagen som rätt harmlösa lagar att uppröras över.

Makteliten har tappat bort " den inre dialogen " ?

Fantasilöner, förmånliga bonusar och pensionsavtal. Dessutom förtur i bostadskön. Ja, det är ingen hejd på hur samhällets toppar skor sig och fixar och trixar för varandra. Det gäller att värna alla i GÄNGET. You scratch my back and I'll scratch yours.

AMF:s omskrivne förre vd Christer Elme­hagen vände sig till AFA Försäkring när han sökte bostad i Stockholm. Inget konstigt med det tycker jag, MEN
Han fick en lyxvåning – mitt i innerstan. Efter bara tre år i bostadskö
så blev det BINGO ! För att få en femma i samma stadsdel genom Bostadsförmedlingen får man köa i över 20 år.

AFA Försäkring erbjöd toppchefen en eftertraktad etagevåning på drygt 180 kvadratmeter – på Gärdet i centrala Stockholm.
– Christer Elmehagen anmälde sitt intresse i mars 2005 och han fick en lägenhet tilldelad i mars 2008, säger Rolf Eriksson, pressansvarig på AFA Försäkring.

Blir man så här som människa om man tillhör den inre kretsen ? Måste man vara så här för att få vara kvar ? Ja, dessa frågor måste ställas. Hur skulle jag själv agerat i liknande situationer ? Ge upp hela min värdegrund och sko mig efter bästa förmåga eller ha min värdighet i behåll och handla efter mina grundläggande värderingar ? Efter att ha diskuterat med mig själv i veckor så känns det bra att jag skulle valt det senare. D v s vara trogen mina grundläggande värderingar och kunna se mig själv i spegeln varje morgon och vara nöjd med vad jag ser. För att inte tala om att kunna möta de människors blick på vilkas uppdrag jag arbetar. Det är både nyttigt, stärkande och upplysande att fortlöpande föra sin inre dialog.

Kanske är det så att när du tillhör makteliten så blir den inre dialogen alltför smärtsam att föra så därför tappas den bort och ersätts av en förödande maktelitkultur som svetsar samman GÄNGET och rättfärdigar alla dina beslut och handlingar.