Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 3 juni 2011

Dags att avkriminalisera narkotika?

För att komma till rätta med stora problem så behövs ofta nya tankesätt och drastiska åtgärder. Åtgärder som för många av oss setts som otänkbara. Ett sådant multiproblemområde är narkotika. Samhället har lidit enorma förluster genom åren i kriget mot narkotika.

GLOBAL COMMISSION ON DRUG POLICY är en sammanslutning av 19 internationellt inflytelserika personer som lanserar en ny strategi för att bekämpa världens drogproblematik.

Gruppen föreslår bl. a.
- Ett slut på kriminaliseringen och stigmatiseringen av personer som nyttjar droger men som inte skadar andra.
- Att regeringar uppmuntras att testar legalisering av droger, i första hand marijuana.
- Att kampanjer som riktar sig till unga med budskapen "säg nej till droger" eller "nolltolerans mot droger" slopas, i stället bör andra utbildningsmetoder användas.

Som sagt, ett helt nytt sätt att tänka kring bruket av droger. Jag , som arbetat 36 år i fängelsevärlden, har i alla dessa år fört en ojämn kamp mot droger och drogmissbruk. Alla torde vi på något sätt ha mött det helvete som följer i drogernas fotspår.

Jag har i flera tidigare inlägg skrivit om det galna narkotikakriget i Mexico. Där har 40.000 människor mördats under de senaste 4 åren i detta galna krig. Bara det skäl nog att göra något drastiskt.

Tveklöst är det så att vi behöver tänka nytt för att på ett bättre sätt än hittills kunna hantera det elände som följer i drogernas fotspår.

Är avkriminalisering rätt sätt? Ja, jag har i a f fått något att tänka på. Jag torde återkomma i frågan när jag fått tid att tänka mera.