Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 17 juli 2010

Nytt grepp av svenska kyrkan.

- Om någon upprepade gånger säger att alla ölänningar är dumma i huvudet får man räkna med att det smäller. Jag försvarar inte våld - men man kan säga att 19-åringen slog ett slag för Öland, säger prästen Dag Sandahl.
Därför beslutade sig kyrkan för att sponsra ynglingens skadestånd.

När medlemsantalet i kyrkan sjunker så får man se till att vara särskilt innovativ. Om detta var rätt sorts innovation för att öka tillströmningen till kyrkan återstår att se.

Är det så enkelt att om man kan vända ont till gott så är allt tillåtet ?
Jag bara undrar.

"Arizonamodellen"

Tänk om lokal och länspolis i Sverige skulle få avgöra om en invandrare får stanna eller inte. Hemska tanke, var skulle vi då hamna?

Nu menar jag inte att poliser på lokal och länsnivå är idioter som inget förstår. Nej, långt ifrån, men vi skulle få en tillämpning av invandringlagstiftning som skulle spreta i alla riktningar. Det skulle i slutändan kunna upplevas som att det totala godtycket får råda.
Men visst, USA:s statsskick är inte som vårt och ger förstås utrymme för olika tillämpning i olika stater.

I delstaten Arizona har man inga problem med funderingar om godtycke. Där är prio ett att mexikaner håller sig på sin sida gränsen. Ett friskhetstecken finns dock även i denna sorgliga rättstillämpning och det är att så väl den federala regeringen som andra delar av USA reagerat och vänder sig mot Arizonamodellen och dess konsekvenser.