Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 3 september 2010

Böter för försenade tåg

Nu föreslås Trafikverket, SJ och andra tågoperatörer få betala böter om tidtabellerna inte hålles. Förvisso förstår jag problemet med försenade tåg men böter på det sätt som föreslås tycker jag är en dålig idé. Ansvaret för icke fungerande tidtabeller måste kunna utkrävas på annat sätt. Detta förslag andas desperation snarare än handlingskraft från infrastrukturminister Åsa Torstensson. Böter skulle t o m kunna förvärra situationen. I stället för att åtgärda problemet så betalar man sig för stunden ur dilemmat.

Tänk bara vilka gränsdragningsproblem som kan uppstå när man ska avgöra vems felet är, Trafikverkets eller tåoperatörens.

Man kanske t o m måste skapa en ny statlig myndighet för att avgöra dessa frågor. Tidtabellsverket, eller Förseningsverket kanske. Eller kanske Allmänna Bötesverket om det blir allmänt vedertaget att de offentliga verksamheter som inte uppnår sina mål får böta för sin bristande måluppfyllelse.

Pinsam kändis- och skådis-elit

- Mikael Persbrandt vs Thorsten Flinck

- Tommy Körberg/ Claes Malmberg vs Tomas Järvheden.

Se där, hormon -stinna / - klena gossar som inte fått utlopp för sitt ego på ett tag.
Tänk om dom i stället lade sin energi på en nyskapande rolltolkning eller ett revolutionerande melodiöst stycke som skulle kunna bli något för eftervärlden att hylla och beundra. Nej, i stället ger dom sig in i en grabbfight som snarast tyder på att dom är missnöjda med sitt mediala utrymme under senare tid.

Ja ja, så är den världen och jag ska väl snarast vara glad att jag inte hör hemma där.

Reinfeldt gjorde bra ifrån sig, men vem får min röst?

I gårdagens utfrågning i SVT så tycker jag att Fredrik Reinfeldt gjorde en mycket bra insats. Jag tycker att han är den partiledare som inger mest förtroende.

Han är oerhört kunnig och ger ett lugnt och trovärdigt intryck. Är hela tiden avslappnad och ägnar sig inte åt översitteri eller att raljera om och förringa sina motståndare. Han blir heller inte irriterad på de tuffare frågor som ställs och har svar på det mesta. Han är inte så gråtrist som tidigare utan utstrålar numera en statsmannamässig korrekthet som i stället blivit en styrka.

Sedan är det väl naturligt att han vill framhålla ekonomin och arbetslinjen eftersom det varit regeringens bästa ämnen de senaste 4 åren. Att han inte närmare vill djupdyka i sjukförsäkringssystemet förstår jag då det är ett område där man "lyckats" till priset av många människors "utslagning och elände". Detta område är regeringens/Alliansens "mörka sida".

Han är hela tiden angelägen om att tala i vi-termer om regeringen/Alliansen och står inte för det egotrippade ledarskap som t ex Göran Persson hade.

På frågor om Sverigedemokraterna så tycker jag att han var tydlig då han sade:
- de som tycker om Sverige ska inte rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen.
Jag ser i Tomas Bodströms blogg BODSTRÖMSAMHÄLLET idag att han lyckas få detta svar till att Reinfeldt snarast flirtar med SD.

Som helhet, en mycket bra insats. Många röstar nog på Moderaterna tack vare Fredrik Reinfeldt. Kanske också jag även om jag inte delar M:s alla värderingar. Å andra sidan så finns inget parti som tycker precis som jag. Så torde det vara för många av oss om vi noggrant skärskådar varje parti och vad de står för.

Alternativet att inte rösta finns inte i min värld så därför får det kanske bli det "minst onda" om du förstår vad jag menar. Det viktigaste tycker jag är att rösta på det parti som jag upplever som bäst för Sverige.Blir det bra för Sverige så tror jag att det också blir rätt bra för mig. Det känner jag mig nöjd med. Till syvende och sist så är det jag själv och de egna beslut jag tar i vardagen som avgör om jag blir nöjd med mitt liv.