Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 22 november 2010

Förbud mot tobaksreklam? - Absolut!

Oroväckande nog så ökar andelen rökande bland ungdomar, särskilt bland tjejer. Inte bra.
Hälften av de ungdomar som börjar röka innan de fyllt 18 år kommer att dö i förtid till följd av rökningen. Skrämmande.

Jag är ingen generell förbudsivrare men ibland måste förbud tas till då inte andra åtgärder hjälper. Tobkasindustrin är alltför kapitalstark för att kunna hejdas på annat sätt.
Om jag själv rökt? Jo då, jag började röka vid 16-18 års ålder (minns inte exakt).
Då ringde inga varningsklockor. Nej, då var det snarare så att det tillhörde vad som ingick i övergången till vuxenstadiet. Ivart fall för män. Då var det inte ännu så vanligt att kvinnor rökte.
Nå väl, jag rökte till c:a 28-30 års ålder då jag slutade(kommer inte ihåg exakt). Jag var då uppe i ett pakets konsumtion per dag, d v s 20 cigaretter om dagen. Jag mår idag illa av blotta tanken.

Jag kommer inte ihåg exakt när jag började eller slutade röka men jag kommer ihåg exakt hur jag slutade. Jag bodde då i Uppsala och arbetade några mil utanför stan. På väg till jobbet brukade jag åka in på en bensinmack och köpa cigaretter. Så även denna dag då jag bara hade 3-4 cigaretter kvar . Inkommen på macken sade jag:
- ett paket Marlboro tack.
-Var så god! sade killen på macken och lade paketet på disken.

Då hände något märkligt. Jag sköt cigarettpaketet på disken ifrån mig och sade
- Nej, jag ska inte ha några cigaretter. Jag gick ut från macken och körde vidare till jobbet. Ja kastade bort det paket med 3-4 cigaretter som jag hade kvar och har sedan dess aldrig rökt ett enda bloss.

Det kan man kalla konstklipp

Att begära 3000:- för en tavla och slutligen få 1.650.000:-. Ja, då känner man sig nog rätt nöjd. Detta var vad som hände en man från Småland som lämnat in en tavla till auktion. Det visade sig vara en tavla av den turkiske konstnären Seker Ahmet Ali Pascha och tavlan ropades in av en konstkännare som flugit in från Istanbul för denna auktion i Landskrona.