8 personer runt köksbordet går bra. |
Igår hade vi ostprovning här hemma med familjen, (Sara-Per, Marcus-Maria, Erik och Alice). Jag tycker att det är ett kul sätt att träffas på. Vi testade fyra nya ostar. Som dryck hade vi ett vitt vin, ett rött vin, ett portvin och cider. Den bästa kombinationen var portvin och blåmögelosten Fourme d'Ambert.
De här ostarna provade vi:
Fr. v. Morbier tradition, Fourme d'Ambert, Delice d´Argental och Seriously strong cheddar |
Spännande då jag inte smakat någon av dessa förut. |
-Morbier tradition , en fransk ost uppkallad efter den lilla stad i Jura där den först tillverkades. Morbier har den lilla egenheten att den delas i två delar av ett lager aska som ger den dess karaktäristiska utseendet. Den fick 17 poäng och blev därmed kvällens lågpoängare.
- Fourme d'Ambert, en fransk blåmögelost med anor från 800-talet och med sitt ursprung i norra Auvergne. Lite för klen för min smak. 28 poäng.
- Seriously strong cheddar. Från England så klart, men når inte upp till Farmhouse cheddars höjder enligt mig. Icke desto mindre blev detta kvällens vinnare med 35 poäng.
- Delice d´Argental, en fransk vitmögelost, en s k triple creme, från Bourgogne. 27 poäng.
Som tillbehör hade vi två olika sorters knäckebröd varav D bakat fröknäcket. Dessutom plommonmarmelad och körsbärsmarmelad Båda gjorda av D så klart.
D:s nybakta fröknäcke. |
D:s hemgjorda marmelader. |
Dukat för ostprovning. |
Välkommen till bords. |