Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 5 november 2015

Mat och måltider på Getingstorp


Du som tittar in  ofta här på bloggen har förstås upptäckt att måltider och mat är viktiga inslag i livet på Getingstorp. Eftersom vi inte äter kött så begränsas möjligheterna till variation av kosten. Ett bra sätt att hitta variation är att äta mat från olika länder.
Just den här dagen, på min födelsedag 17 maj,
så var det  grekisk buffé som gällde. 

Vad annars när "Grekgubben" fyller.

D lagar all mat här i huset och hon är som bekant en mycket kreativ person. Hon följer därför inte slaviskt alla recept utan läser in receptet och skapar sedan en rätt med D-touch.
Min insats i mathållningen begränsar sig till att hitta och spara recept för framtida måltider. En rätt kul uppgift tycker jag. Som dessutom  rikligt belönas.
Här skapar D många fantastiska rätter.

Vi äter ofta något " festligare" på helgerna medan veckorna går i husmanskostens tecken.  Nu när vi båda uppnått pensionsåldern så är det ett bra sätt att se till att tillvaron inte bara flyter ihop i en enda grå massa. Även om vi inte längre jobbar så  gör vi skillnad på vardag och helg.

Dryckerna anpassas så väl till tillfälle som till matens
ursprungsland. Här var det grekiskt.

Innevarande vecka är ett bra exempel på hur en matvecka på Getingstorp kan te sig. Internationell  och varierad mathållning.



Egna kryddor är en stor tillgång. Här: timjan,
citronoregano, rosmarin och 2 sorters chili
Måndag: Grekisk potatisgratäng. En underbart god och smakrik gratäng.

Tisdag: Indisk vitkålscurry. Jag är ingen älskare av indisk mat, men provar gärna ändå. Det här var en välsmakande vardagsrätt som säkert kommer igen.  

Jag har förstått att en rätt som heter något med curry inte behöver innehålla curry vilket denna rätt inte heller gjorde. Den gula färgen som jag trodde kom av curry hade denna gång skapats av gurkmeja.

Onsdag: Pasta pomodoro. En klassisk  och enkel italienare som alltid är välkommen. Extra god eftersom de färska tomaterna, den färska vitlöken och basilikan kommer från vår egen odling. Visst är det häftigt att ha egna färska tomater hela november.


Torsdag: Svensk löksoppa. Huvudinnehållet är förstås egenodlad lök.  Vi brukar äta soppa en dag i veckan.


Fredag: Fransk fiskgryta. Fisksoppor/grytor kan varieras i det oändliga.


Lördag: Vegetarisk "vilt"-gryta med bl. a. nygjord lingongelé. Hösten är den perfekta årstiden för olika typer av grytor och hemgjorda geléer.


Söndag: Köpt pizza vilket händer mycket sällan, men passar bra denna söndag då D ska medverka i en aktivitet i Örebro och köper med sig pizza på vägen hem. Det kan vara skönt för henne med en matlagningsfri dag ibland. Jag väljer en Al tonno.


Måltidsdrycker: På vardagar är det vatten. Från egen brunn så klart. 

På helgerna blir det med förkärlek vin. 
Vid några tillfällen per år blir det öl, cider och snaps. Det är när vi äter kräftor, surströmming  eller smörrebröd.

Som du förstår så blir det aldrig tråkigt för mig på Getingstorp även fast jag tillbringar all min tid här. Aldrig saknar jag t ex att inte längre kunna gå på restaurang. Jag tycker mig nämligen ha den bästa av restauranger här hemma.


2015-07-18: D i centrum av sitt odlingsparadis. 
Den här bilden rymmer allt det som garanterar 
mig ljuvliga måltider året runt.

2015-08-26: Odlingsparadiset ur en annan
vinkel och D i annan klädsel.