Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 24 februari 2015

Otäckt, sevärt och omskakande

Bildresultat för mordet tv3
Nyskapande och omskakande.Jag har följt TV 3:s serie " Mordet" som visats i 5 avsnitt. I varje avsnitt, 60 minuter långt, berättas om ett mord där mordoffret är huvudpersonen. Till skillnad från andra dokumentärer så berättas mordet ur offrets perspektiv, i första person. Skådespelare för mordoffrens talan i serien, medan offrens riktiga anhöriga medverkar.
Det känns förvisso märkligt att  offret  ger sin syn på hela händelseförloppet.  På tiden som föregick mordet, hur mordet gick till och hur framtiden kunde tett sig om detta inte hade hänt. I slutet så talar offret bokstavligen från graven. 

Det finns också förtjänster med hur dessa mord återges i serien. Här medverkar offrens anhöriga och anhörigperspektivet ges en central roll. Jag får också följa delar av polisens utredningsarbete. Själva gärningen rekonstrueras i detalj, i ord och bild.  Varje program börjar med själva dödsögonblicket. Sammantaget är det en stor skillnad mot hur ett mord vanligtvis skildras i media. Då  handlar det om jakten på mördaren, rättsprocessen och  om gärningsmannen själv.

I de flesta avsnitt har det framgått hur de anhöriga känt sig övergivna av samhället. De har fått hantera sorgeprocessen bäst de kunnat, utan att erbjudas stöd och hjälp.

Allt på 60 minuter i ord och bild, dessutom väldigt detaljerat, få detta berättat för mig  gör att jag som tittare skakas om ordentligt, vilket  leder till att jag tänker ett antal steg längre än vad jag normalt gör när jag läser om ett mord i pressen.  När jag får höra föräldrars, syskons och kompisars tankar så blir det så tydligt hur många människors liv som i grunden påverkas av ett mord. Särskilt berör oxå att så väl offer som gärningsmän varit väldigt unga. Unga människor med livet framför sig.

Vad som förvånar mig är att jag inte sett många rader i pressen om denna serie sedan den började sändas. Inte ens kriminologiprofessorn  Leif GW Persson har dundrat i någon av sina krönikor.

Inför seriestarten så skrevs en del om denna series upplägg. Då beskrevs serien med uttryck som "utredningsporr", "säljande dödsannonser" och "etiskt haveri". Efter att ha sett serien så kan jag nog tycka att dessa omdömen ter sig rätt trångsynta. Men, det är väl så att starka upplevelser leder till tillspetsade omdömen. 
Du som vill kan se serien på TV3 Play.