Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 5 januari 2010

Vargjakten - ett spektakel som upprör

Jag är inte och har aldrig varit jägare men kan ändå förstå jakt som förekommer. Det jag inte förstår är varför man gjort ett jippo av den nu pågående vargjakten.
När man nu skulle skjuta bort 27 vargar hade det väl räckt med att man från myndighetshåll skickat ut ett fåtal jägare med detta uppdrag. I stället verkar det nu som 10.000-tals jägare är ute i skogarna för att fullgöra denna uppgift. Förutom att det på vissa håll skjutits hellre än bra, med skadeskjutna vargar som föjd, så har denna jakt, med massmedias benägna hjälp, piskat upp stämningen och lockat fram det sämsta hos människorna som bor i vargområden.Anonyma hot av varierande slag är vad vargjägarna får utstå:
- direkta dödshot
- hot mot barn och andra anhöriga till jägare
Ytterligare följder av vargjakten så som:
- äktenskap som riskerar upplösas
- skadegörelse
- jägare som inte vågar uttala sig i media
Ja, vad ska man säga ? Det är både pinsamt och allvarligt och självklart obehagligt för de personer som drabbas.
Åter igen kan påstås att politikerna bidragit till att ett politiskt beslut lett till att konsekvenserna av beslutet gått överstyr. Det är alltid en risk med politiska beslut där det sedan inte finns någon genomtänkt plan för hur de i praktiken ska efterföljas. Då ändar det som vanligt. Politikerna hänvisar till ansvarig myndighet och ansvarig myndighets misslyckande skylls sedan på det politiska beslutet. Cirkeln är sluten och soppan smakar lika illa som tidigare.