Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 5 augusti 2010

Rösta på McDonalds ?

Att få möjlighet att rösta samtidigt som du köper en hamburgare . Det var ett nytt grepp må jag säga. Kontroversiellt förstås, men vad är inte det som inte alla nån gång tänkt på.

Nu gillar jag inte McDonaldsmat=skräpmat men annars tycker jag att det är ett friskt grepp som ligger i tiden. Allt bör väl göras för att underlätta att rösta så att otillgänglighet inte blir ett skäl att avstå.

Det finns även andra lättillgängliga, välbesökta lokaliteter som kan komma ifråga. Drive in-röstning borde också vara nåt som enkelt kan ordnas.

Allt i syfte att underlätta den demokratiska processen.

Beatrice Ask och Tomas Bodström överens=sant

Tänk att rubricerade kombattanter kan vara överens i en fråga. Ask vill nu ha en ny vapenamnesti. Detsamma kräver Tomas Bodström idag på sin blogg. Det här borde dom väl fira tillsammans eftersom dom annars träter om det mesta. Nu får dom väl träta om vem som var först med kravet på en ny vapenamnesti. Politik kan vara fjuttig värre ibland.

Försäkringskassan, kommunen och LSS. Individen då?

Jag läser i NA idag att Försäkringskassan i Örebro län är snålast i landet när det gäller assistansersättning. Här har också en större andel fått sin assistansersättning reducerad.

Ja, det här är ett område som alltid kommer att vara omstritt. Var och en som på något sätt berörs av LSS upplever sig i något skede fel behandlad och missförstådd. Detta påstår jag av egen erfarenhet. Att Försäkringskassan genom regeringens stramare lagstiftning och regelverk tvingats till en kundfientlig hållning är allom känt.

Ser i samma artikel Örebro kommuns ansvarige för LSS uttala sig. Om vad har jag svårt att förstå. Det är mest ett allmänt pladder utan genomtänkt strategi. Han skyller som kommunens representant på Försäkringskassans sätt att räkna om hjälpbehov till tid och dessutom på staten som vältrar över kostnader på kommunen. Ett inte speciellt adekvat resonemang just i detta sammanhang. Kommunens sätt att räkna stöder sig på något som kallas ADL-taktonomi och beskrivs som en snarast exakt vetenskap.

Jag vet vad denna ADL-taktonomi innebar när jag själv utsattes för den för c:a 10 år sedan. Det innebar att en person skulle klocka mig exakt på sekunden i alla de göromål jag som människa hade under ett dygn. Redan då såg jag detta förfarande som oetiskt, kränkande och vilande på en intelligensnivå under noll.
Självklart tillät jag inte denna förnedrande behandling.

Som sagt, 10 år har gått men inte mycket synes ha förändrats. Stackars människor som är i behov av assistans och stackars människor som jobbar med dessa frågor och tror på vad dom gör. Snarast tragiskt.

Nu kryddas valrörelsen

Avhopp från Miljöpartister från de rödgröna till Alliansen. Se där, en ny krydda i valrörelsen.Jag tror att detta bara är början på ett antal kryddade händelser som vi kan se framför oss inför valet den 19 september.

Jag tror att det är välgörande för valet att blocken inte cementeras alltför tidigt.

Att avhoppet sker i Maria Wetterstrands hemkommun Botkyrka är intressant. Kanske mera ett uttryck för den s. k. "kungliga svenska avundsjukan" än ett uttryck för en genomtänkt politisk strategi.

Damfotbollens framtid

Nu vill Svenska Fotbollförbundet se över damfotbollen i syfte att öka intresset och höja statusen. Att spela med mindre boll är ett av de nu aktuella förslagen. Vad är man ute efter egentligen? Damfotboll blir vare sig bättre, intressantare eller effektivare med en mindre boll tror jag. Det bästa är väl att en gång för alla acceptera att damfotboll aldrig kan bli lika bra som herrfotboll. Inget märkligt med det tycker jag. Det gäller ju flertalet av de mätbara idrotterna, att resultaten och rekorden är bättre bland herrarna.

I kastidrotterna, spjut, kula, diskus, så är damredskapen lättare av helt förståeliga skäl. Däremot skulle ingen komma på idén att damerna t ex ska springa 80 eller 90 meter i s f 100 meter för att rekorden ska bli jämförbara.

Jag tycker att damfotbollen är dålig/tråkig och att dess utveckling har stagnerat och jag skulle inte titta mera på damfotboll bara för att man gör ett antal tekniska eller utrustningsförändringar.

Nej, ska damfotbollen fortsätta utvecklas så måste det till en kraftfullare satsning. Kort sagt, mera resurser, mera och hårdare träning. Är unga tjejer villiga till en sådan satsning? Det är ju en målmedveten och tidig satsning som ger resultat i längden. Killar och tjejer är olika och ska så få vara tycker jag.

Herrfotboll är inte heller alltid så rolig att titta på. Trots hårdare satsning och mera resurser. Läs mitt tidigare inlägg idag.

Svensk fotboll på dekis

Rubriken stämmer om jag använder gårdagen kvalmatch till Champions League mellan Rosenborg och AIK som måttstock. Jag började titta på matchen på TV och led mig igenom första halvlek men sedan gav jag upp. En usel match, så långt av båda lagen. Att AIK sedan förlorade med 3-0 förvånar mig inte. AIK är definitivt på dekis. Deras senaste misslyckade tränarvärvning har inte gjort situationen bättre, snarare tvärt om. Att AIK dessutom alltid synes se sin egen förträfflighet som lag tror jag dränerar klubben på ytterligare energi. Det måste alltid finnas nån överensstämmelse mellan prestation och självbild. Den insikten saknas i AIK.

Att rubriken är adekvat bevisas bäst av det faktum att ett svenskt lag inte kvalat in till CL på de senaste 10 åren