Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 26 september 2013

Är golf en glidarsport?

Golf bjuder både på spänning och fascinerande miljöer.

Det har blivit en del debatt på sistone på rubricerade tema. Senast i raden att ha åsikter om golf är ishockeyns Leif Boork. Han tycker att golf är en glidaridrott, bl. a. för att han själv inte känner sig komfortabel i golfmiljö. Han gör också jämförelser mellan golf och ishockey.  Intressant att debatten dyker upp nu då Henrik Stenson stått för en av de största svenska golfinsatserna någonsin när han totalsegrade i FedEx Cup.
Det här med att jämföra olika idrotter med varandra är nästan ogörligt så det ger jag mig inte in på. Inte heller ondgör jag mig över de ofta hiskeliga  pengar som finns att tjäna i golfen. Hade jag själv haft möjlighet så hade jag inte tackat nej.

Själv började jag spela golf i slutet på 70-talet men blev inte så bra som jag önskade och slutade  efter 5 år. Golf var helt enkelt inte en idrott som passade mig, men för den skull vill jag inte slå ner på golfen som sådan. Jag gillar fortfarande att titta på golf och fastnar då och då framför TV:n bara för att jag finner det spännande och fascinerande att följa en tävling.

Regler vs sunt förnuft


Alltför ofta är det sunda förnuftet urkopplat.
Inte sällan i vårt samhälle dyker det upp ärenden där stelbenta regler får styra över det sunda förnuftet. Påminns om detta då jag läser om en 16-årig norsk idrottstjej som flyttar till Sverige för att gå på bandygymnasium i Vänersborg och spela bandy med Kareby i Allsvenskan. Som ett led i sin anpassning / integration vill flickan spela fotboll med Vänersborg i division 3. Inget märkligt med det tycker jag.  Snarare klokt tänkt.
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och svenska fotbollförbundet, SvFF, sätter dock  stopp. Gällande regelverk tillåter inte detta. Hon uppfyller inte de fyra kriterier som krävs för att få byta klubb till ett annat land. Regelverket tillkommet i all välvilja för att storklubbar inte ska dammsuga t ex  Afrika på fotbollstalanger som man sedan dumpar om de inte längre håller måttet. Men nu är ju detta en ung tjej från Norge som med sina föräldrars uppbackning vill gå bandygymnasium i Sverige och utveckla sig i sin idrott.
   

     Det här med stelbenta regler dyker frekvent upp i de mest skiftande sammanhang.
     Det jag frågar mig är om vi kan sluta tänka bara för att det finns ett regelverk.
     Det kan i  alla fall inte jag.