Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 14 juli 2016

Svensk sjukvård i förfall

Lätt att påstå, men svårare att leva upp till.
Jag såg igår "Uppdrag granskning" där man granskat läkare och sjuksköterskor som arbetar i svensk sjukvård, men som fått sina legitimationer på falska grunder.

Det var en skrämmande redovisning av hur illa ställt det är. Någon samordning mellan  vårdcentraler, sjukhus och Landsting synes inte finnas. När dessutom Socialstyrelsen som tillsynsmyndighet helt tappat greppet, ja då balanserar svensk sjukvård på avgrundens brant.

Konsekvenserna av detta bärs så klart av patienterna som i stället för att behandlas av en riktig läkare kan bli behandlade av en "cykelreparatör".

Ett annat problem inom svensk sjukvård som varje år med osviklig precision kommer upp till ytan  är problemen med bemanning under semestertider. Överraskningen är varje år lika total när sjuksköterskebristen under semestermånaderna juni-augusti konstateras. Nu erbjuds bonusar på upp till 60.000 kronor  till de som skjuter sin semester till en senare tidpunkt.

Ännu ett återkommande problem är kostnaderna för hyrläkare.  Sveriges kommuner och landsting beslutade 2012 att till 2014 halvera kostnaderna för hyrläkare. Jag kan med gott fog påstå att SKL missat målet med råge då kostnaderna i stället ökat och t o m i vissa Landsting fördubblats.

Ett annat område där sjukvården säger en sak men gör något annat är den s k vårdgarantin. Jag har ännu inte någon gång varit med om att denna företeelse gjort skäl för namnet.

Ja, det var lite att tänka på inför din nästa kontakt med sjukvården. 

Egentligen är det inte min grej att skriva ett så dystert inlägg, men ibland kan även jag tycka att "det är åt h.....e" och då skriver jag av mig den känslan. Sedan är det så att jag de senaste 15 åren haft täta kontakter med sjukvården och jag kan inte påstå att mina erfarenheter direkt motsäger den dystra bilden ovan. Tyvärr.

Nog om detta, nu hoppas jag på fortsatt uppehåll så att jag kan klippa gräset och därmed känna mig bättre till mods.