Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 27 januari 2016

Fiber - framtiden?

Det är mycket som ska fungera för att kunna se fiber-TV. "Trådlöst".

Så är då fibern på plats, men i vanlig ordning är det aldrig så enkelt med tekniska installationer som beskrivs i klatschiga medskickade broschyrer. Inte ens Marcus fixade det med nån enkelhet och då jobbade han ändå med att skapa mjukvaran till Jas Gripen under sin tid på Saab, så han är rätt tekniskt kunnig om man säger så. Efter 4 timmars arbete i förrgår kväll så var ändå fiber på plats och aktiverat i huset. 

Till min dator behövs dock ett nytt nätverkskort för att allt ska fungera, så det blir en vecka till  med ADSL . D:s dator blev inkopplad och jobbar nu med "blixtens" hastighet. Knepigare var det med TV:n där Viasats enkla monteringsanvisningar inte riktigt höll vad de lovade. En stor eloge ska dock ges till Viasats support och medarbetaren Fredrik Karlsson som visade prov på outsinligt tålamod och skarpt kunnande när han igår 

under nästan 2 timmars telefonsupport lotsade D till den slutliga lösningen. En eloge till D oxå förstås.  Och till Marcus så klart.

Det här med trådlöst ska uppenbarligen inte tas så bokstavligt som jag gör. För att få igång TV:n så nödgades nämligen D dra en kabel genom hela huset, från boxen på öv. till grovingången på bv där "fibersnöret" inträder i huset. Kabeln kunde tack och lov avlägsnas när allt startat. Så nu har vi s k "trådlöst" bredband  via öppen fiber. Det innebär att vardagen är åter till det vanliga här på Getingstorp. Till oförställd glädje för mig förstås. Nu på morgonen skulle jag alltså se nyheter igen.Glädjen varade just till nu på morgonen då jag skulle titta på nyheterna . När jag slagit på TV:n så lyste alltför många lampor rött och TV-bilden var svart. 

Jag är numera utrustad med en god portion tålamod gentemot all teknisk utrustning så jag satte mig i stället här vid datorn och lät TV:n "leva sitt eget liv". Tydligen var det vad den behövde då den efter så där 5 minuter  "hoppade  igång". Är  c:a 5 minuters fördröjd start oxå en nyhet som ingår i fiberpaketet? Utan extra kostnad. Det här med framtiden är inte alltid lätt att förstå sig på.