Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 12 maj 2016

Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig


Rabarber och två svartvinbärsbuskar var först i 
potatislandet år. Tre sorters potatis tillkom igår. 
Ytterligare annat tillkommer snart.

När vi 2008 flyttade hit till Getingstorp så hade vi inga odlarplaner och definitivt inte av den omfattning som det blivit. Vi visste förstås att tomten var stor, c:a 5000 kvm, men tänkte väl inte längre än till att det skulle bli gräsmattor av det mesta. Tomten var då rätt vildvuxen så vi insåg snart att omfattande åtgärder behövdes. I den processen så föddes vårt trädgårdsintresse.  Vi anlitade en tjej som designade/ritade vår trädgård utifrån våra önskemål. Sedan startade ett omfattande arbete för att förverkliga trädgårdsprojektet. Redan efter 4 månader, den första sommaren, var vi på det klara med hur vi ville ha det, mycket tack vare goda råd från designern. Det som D och jag hade pratat om som en 4-årsplan sattes alltså i sjön redan år 2. Sedan har det följt nåt nytt varje år som du som trogen läsare av min blogg säkert vet. Att vi pratade i termer av en långtidsplan var helt på tvärs med D:s och min personlighet så vi var föga överraskade att vi var klara långt tidigare än planerat . Har vi bestämt oss för att göra något, ja då ser vi till att det genomförs.NU!

Vi valde att börja odla i drivbänkar i stället för på friland och det är vi på alla sätt nöjda med. En sak som vi  absolut inte tänkte odla var potatis. Varför odla potatis som finns lätt tillgängligt att köpa året runt? Men, 2012 så blev vi oxå med potatisland efter att ha testat lite smått i drivbänk. Har man väl kommit så långt, ja då finns det ingen återvändo. Då måste man varje år ha egen potatis, inte minst till Midsommar och senare till surströmmingen.


Egentligen är det konstigt att jag inte alltid varit en hängiven "potatismänniska". Under min uppväxt i Ångermanland var det ju högtidsstunder när potatisen skulle sättas och tas upp. Då var alla engagerade.

Igår satte D årets potatis. Det blev tre nya sorter ; Swift (vår), Princess (sommar) och Asterix (höst). I potatislandet huserar oxå rabarber och svarta vinbär. Snart tillkommer rödlök, schalottenlök, purjolök, dill, broccoli och squash.

Det händer alltid något i trädgården på Getingstorp.

PS Om min pappa varit i livet skulle han fyllt 97 år idag. Jag vet att han skulle älskat att se hur vi har  det här på vårt Getingstorp. Och som han skulle gillat potatislandet. Men, allra mest skulle han ha gillat D.  Dom hann tyvärr aldrig att träffas. DS