Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 21 april 2014

Rutiner behöver inte vara tråkiga

Annandag Påsk, måndag men ändå helgdag. Det innebär att jag som vanligt fixar vår helgfrukost. Jag tar förstås tillfället i akt när det bjuds en extra helgdag. En återkommande helgrutin m a o.  Helfrukosten består av youghurt med hemgjord müsli, ett kokt ägg, juice,  kaffe och en toast med ost och hemgjord marmelad.

Annat som sker rutinmässigt, nu när solen strålar tidigt på morgonen, är att både Nelson och Sigge går ner när de vaknar. Nelson lägger sig på bänken i glasverandan och Sigge sätter sig vid ytterdörren som han förväntar sig att jag öppnar så snart jag kommit ner. Han vill ut på sin morgonrunda innan det är dags att komma in och äta frukost.

När Sigge är utsläppt kan jag ägna mig åt frukostbestyren. Jag brukar förbereda dukningen kvällen innan eftersom allt tar väldigt lång tid för mig att göra. Med bara en fungerande hand så tar dukningen sin rundliga tid. Sedan ska kaffet fixas och äggen ska förstås kokas.

Just äggkokningen är något jag fulländat till en konst. Äggen lägger jag ner i vatten just när den första krusningen syns på vattenytan. Kokningen har börjat och den får pågå i exakt 7 minuter innan äggen tas av plattan och de får sig ett riktigt kallbad. När D sedan knäcker äggen så lossnar vitan lätt från gulan. Gulan som är toppig och fast. Den fasta ytan är då c:a 2 mm och där innanför är gulan läckert rinnande. Sedan är det bara att njuta. Jag tar kaviar till mina ägg, D tar salt. Äggen är förstås pinfärska och inhandlade på Berga gård. Inga andra ägg duger.

En rutin som stördes denna dag var morgontidningen. När jag med moppen susat ner till postlådan så kunde jag konstatera att den var tom. Då först inser jag att det var en av dessa utgivningsfria dagar då det inte kommer någon tidning. Nå väl, det blev en bra dag ändå.

Sigge väntar på dörröppning.
 
Nelson startar dagen något stillsammare. Slappar tills
det är dags för morgonpromenad med matte.
 
Helgfrukostbordet till hälften dukat.
 
När jag susade ner till postlådan slog det mig att det
nog blir tidig gräsklippningspremiär i år.