Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 18 januari 2010

Carin Götblad som funktionshindrad

Prisutdelare i kategorin "årets idrottare med funktionshinder" på Idrottsgalan var länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad. Hon presenterades med erfarenhet av funktionshinder. Vilket funktionshinder ? Jo, hon skadade ett knä i somras och nödgades vara rullstolsburen under en kort tid. Visst, det var väl bra att hon upptäckte de problem som möter en rullstolsburen i vardagen. Men, kom inte och påstå att du förstår hur det känns att vara funktionshindrad och rullstolsberoende utifrån denna erfarenhet. Jag, som är permanent förlamad i min vänstra kroppshalva och bara delvis rullstolsberoende skulle aldrig komma på tanken att påstå att jag förstår hur det är att vara totalt rullstolsberoende.

Fullt friska personer som till funktionshindrade uttrycker
- "jag förstår hur det är /hur det känns" gör mig faktiskt smått förbannad.Det är en himmelsvid skillnad att veta att du aldrig kommer att kunna bli som förr igen och att p g a skada vara tillfälligt förhindrad att röra dig normalt. Det du som utomstående ser av en persons fysiska funktionshinder är ofta bara en mycket, mycket liten del av det totala funktionshindret.Ogenomtänkt och klantigt Carin Götblad.