Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 17 juli 2010

"Arizonamodellen"

Tänk om lokal och länspolis i Sverige skulle få avgöra om en invandrare får stanna eller inte. Hemska tanke, var skulle vi då hamna?

Nu menar jag inte att poliser på lokal och länsnivå är idioter som inget förstår. Nej, långt ifrån, men vi skulle få en tillämpning av invandringlagstiftning som skulle spreta i alla riktningar. Det skulle i slutändan kunna upplevas som att det totala godtycket får råda.
Men visst, USA:s statsskick är inte som vårt och ger förstås utrymme för olika tillämpning i olika stater.

I delstaten Arizona har man inga problem med funderingar om godtycke. Där är prio ett att mexikaner håller sig på sin sida gränsen. Ett friskhetstecken finns dock även i denna sorgliga rättstillämpning och det är att så väl den federala regeringen som andra delar av USA reagerat och vänder sig mot Arizonamodellen och dess konsekvenser.

8 kommentarer:

  1. Lagarna är olika i olika delstater i USA. Hur skulle det se ut om svensk polis snarare än EU skulle få avgöra om en invandrare "får stanna eller inte" (=befinner sig legalt i landet)?

    SvaraRadera
  2. Det var det dummaste fran en korkad svensk. Polisen i Arizona foljer lagen som forbjuder illegal invandring.

    SvaraRadera
  3. Dom tar sig in i USA olagligt. Det är brottslingar som får skylla sig själva.

    Riktigt bra invandringspolitik till skillnad från Sverige.

    SvaraRadera
  4. "Där är prio ett att alla mexikaner håller sig på sin sida gränsen."

    Nej, var har du fått det ifrån? Tvärtom framgår av artikeln att det bor 900 000 mexikaner i Arizona. Det finns tiotals miljoner mexikaner i USA som är där lagligt.

    Kommentaren om "apartheid" i artikeln är för övrigt obegriplig.

    SvaraRadera
  5. Ja det är ju hemskt med en stat som faktiskt försöker stävja illegal invandring!

    Varje krona, eller i det här fallet varje dollar som går åt för att försörja invandrare, eller för att ta hand on invandrarrelaterad brottslighet är en dollar tagen från samhället. Det vill säga tagen från vårrd, omsorg, skola mm. Inte konstigt att man försöker komma tillrätta med problemet.

    SvaraRadera
  6. Den federala regeringen i USA har under manga ar vägrat tillämpa amerikansk lag som säger att människor utan visum eller uppehallstillstand inte far befinna sig i landet. Därför tar Arizona och förmodligen snart andra delstater saken i egna händer genom att stifta egna lagar, vilket de med det statsskick som USA har är i sin fulla rätt att göra. Vad är det för problem du har med detta?

    SvaraRadera
  7. Niklas Olovsson17 juli 2010 kl. 19:35

    Exakt vad är problemet med att Arizona faktiskt upprätthåller sina immigrationslagar, till skillnad från vad Sverige (med väldigt liknande lagar, som politiker och migrationsverk dock blankt struntar i) gör?

    Det är en himla tur att det inte kommer komma in några flumvänsterpuckon av denna kaliber i regeringen i september, det är allt jag säger...

    SvaraRadera
  8. Jag förstår inte hur du resonerar. Om du som polis ser en bill full med illegala komma över öresundsbron, låter du dem åka in och göra vad de vill? Jag trodde polisen i sverige borde gripa insmugglade och smugglare, menar du att de inte borde göra det, att vi inte borde ha en gräns? Förklara.

    / Peter a

    SvaraRadera