Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 11 december 2008

Nobelfestsfadäser genom åren

Intressant var förstås att höra om några av Nobelfestens fadäser genom åren. Är detta att gotta sig i andras olycka ? Må så vara.

Här är ett axplock av beramade händelser genom åren:

  • Göran Persson visade sina kvaliteter som bordskavaljer 2003 när han med kronprinsessan till bordet plötsligt tog emot ett samtal på mobiltelefon.
  • 1921 så blev den norske författaren Knut Hamsun berusad och knäppte Selma Lagerlöf på korsetten och sade: " Det låter som en klockboj " ! När han sedan, ombedd därtill, tog sig till rummet på Grand Hotel glömde han både diplom och prischeck i hissen.

  • Italienske lyrikern Salvatore Quasimodo blev den förste pristagaren att ställa till med huvudbry för dem som sköter bordsplaceringarna . 1959 valde han att dyka upp i sällskap med sin älskarinna och de som organiserade festen fick mycket svårt att avgöra vilken status hon skulle få vid bordsplaceringen.

  • 1976 kom en 24-årig student loss med visselpipa och banderoll. ”Frihet åt Chile” och ”Ner med kapitalismen” vrålade han inför 800 miljoner TV-tittare just som ekonomipristagaren och Chile-rådgivaren Milton Friedman skulle ta emot sitt pris.

  • Påminn inte arrangörerna om Abdus Salam, fysikpristagare 1979. Han tog med sig två fruar. Trött som han var på ålderstigna hustru nr 1 kompletterade han stallet med en ung engelska. Jösses, hur göra med bordsplaceringen ? Damerna fick turas om i rollen som fru Abdus Salam. Maken surade och arrangörerna hoppades att pressen inte skulle notera att fysikpristagarens fru bytte skepnad från dag till dag.Mr Salam tröstades med att båda fruarna skulle få vara med vid Nobelfesten den 10:e. Fast vid honnörsbordet kunde han bara få ha med en av dem, det fick han lov att inse. Det blev placering efter ”tjänsteårsprincipen”. Och hustru nummer 1 kunde triumferande blicka på sin medhustru, för kvällen förpassad ut i periferin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar