Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 2 december 2009

Dålig tajming av Barack Obama.

Med en dryg vecka kvar till utdelningen av Nobels fredspris i Oslo skickar pristagaren Barack Obama 30 000 nya amerikanska soldater till kriget i Afghanistan.

Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas den som "hafva gjort menskligheten den största nytta". Barack Obama får ju priset för att ha skapat ett nytt klimat i internationell politik och kanske är det den största nyttan i dagens politiska värld.

Krig är ju tänkta att vinnas så kanske måste vi därför acceptera utvecklingen i Afghanistan, eller..... George W. Bush sade efter 11 september att de skyldiga skulle rökas ut ur sina hålor och fångas döda eller levande. Nu gick inte inte riktigt så och därför fortsätter upptrappningen i Afghanistan. Inte särskilt fredsskapande. Åtta år av upptrappat våld borde vara bevis nog för att fler soldater inte skapar fred.
Vad är då alternativet ? Ja, USA kan förstås inte från ena dagen till den andra lämna landet, men en tidplan, en dialog med de moderata krafter som finns och omflyttning av de enorma resurserna från militära till civila insatser för att ge afghanerna en möjlighet att själva skapa sin framtid. Det vore önskvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar