Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 13 december 2009

USA: s kriminalvård i förändring ?

Läser i dagens SvD att USA:s kriminalvård är satt under press. Inte en dag för tidigt enligt mitt förmenande. Även over there bör man någon gång komma till insikt om att vedergällningsprincipen inte är en framgångsrik metod för att hantera kriminaliteten.

USA har närmare 2,5 miljoner människor i fängelse. Antalet fångar uppgår till närmare 800 per 100.000 invånare. Att jämföra med Rysslands dryga 600, Englands 150, Frankrikes och Tysklands 90, Kanadas 80 och Sveriges 60 fångar per 100.000 invånare.
Bara siffror som dessa borde räcka för en kursändring även i "de stora möjligheternas rike".

1 kommentar:

  1. Hoppas sannerligen inte att vi inte kommer att väsentligt ändra straffsatserna här i USA för våldsbrott. De som utdöms i Sverige är en skymf, och likaledes är brottsofferns ställning i Sverige. Man kan eventuellt införa en något mildare straffskala för typ narkotikabrott, men tror inte det finns något som helst stöd i landet för att göra eftergifter för de som exempelvis våldtar och mördar barn. Man släppte nyligen ut en man som suttit av endast 11 år av sitt 96-åriga straff, och inom kort mördade han 5 poliser i Lakewood, WA för två veckor sedan.

    SvaraRadera