Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 31 mars 2009

Lever vi i samma värld ?

Frågan i rubriken är högst adekvat efter att ha tagit del av nyheten om ett afghanskt lagförslag.
Afghanistan har antagit en lag som enligt FN förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet, skriver The Guardian.

– Det är värre än under talibantiden, säger senator Humaira Namati, medlem i afghanska parlamentet, till tidningen.

Den afghanska presidenten, Hamid Karzai, har godkänt lagen trots att den fördöms av människorättsaktivister och strider mot de mänskliga rättigheterna. Nu anklagas han för att försöka vinna röster inför det afghanska presidentvalet.

De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats ännu, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att neka sin make sex är inte heller tillåtet enligt den nya lagen.

Min första tanke är om detta är möjligt. Uppenbarligen är det så. I skenet av detta lagförslag så ter sig FRA-lagen och Ipred-lagen som rätt harmlösa lagar att uppröras över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar