Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 4 februari 2010

Liza Marklund - författare eller plagiator ?

Intressant hur författare kan ha tankar i sitt huvud som leder till snarast plagiat av vad någon redan skrivit. Liza Marklund har i sin och James Pattersons "Postcard killers" landat i samma tankesekvens som Klas Östergren när han skrev " Den sista cigaretten ".
Det är förstås oundvikligt att som författare inte ta intryck av sin omgivning. I det ligger ju själva författeriet. Men att ta så stort intryck så att man snarast kopierar en samtida författarkollega och landsman, ja det upplevs förstås som märkligt.
Minst lika märkligt är att ingen bokrescensent upptäckt likheten. Läser dom hela böckerna eller gör dom som Maria Montazami gör i sin bokklubb. Läser resumén och hoppas att ingen ställer frågor.

1 kommentar:

  1. Tillåt mig en vild spekulation...kanske har Liza precis som Östergren blivit inspirerad av verkliga händelser på temat likstölder för att arrangera återgivning av konst...

    SvaraRadera