Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 18 juni 2010

Dödsstraff, en dyr rättskipningsmetod

Mördaren Ronnie Lee Gardner avrättades i morse av en exekutionspatrull. Gardner satt fastbunden vid en stol med en pricktavla placerad framför hjärtat. Av de fem anonyma bödlarna hade en lösa skott i geväret, så att ingen ska veta vem det egentligen var som sköt ihjäl Gardner.

Fortfarande har 35 delstater i USA kvar dödsstraffet. Ett av de avgörande skälen för de stater som under senare år avskaffat dödsstraffet har varit kostnadsskäl. Urban Institute i Maryland har gjort beräkningar som visar att det kostar samhället 1,9 miljoner dollar mera att döma till dödsstraff än till ett långt fängelsestraff.
Ett annat minst lika viktigt skäl är t ex den moderna dna-tekniken. Många dödsdömda har blivit frikända efter att dna-tester visat att de inte begått brotten de blivit dömda för.

Fortfarande är dock en majoritet av det amerikanska folket för dödsstraff. Därför är det heller ingen politiker som vågar föreslå dödsstraffets avskaffande. Men frågan kvarstår: När ska USA ta det slutgiltiga steget in i den civiliserade världen och avskaffa dödsstraffet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar