Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 21 oktober 2010

Bra ADHD-initiativ av Landstinget i Stockholm

Det rör på sig på ADHD-området. Landstinget i Stockholm gör nu en rejäl satsning som innebär att alla barn och ungdomar som misstänks ha svårigheter ska erbjudas utredning så snabbt som möjligt. Precis det jag i många år slagits för, "tidiga insatser-långsiktigt tänkande". Mycket glädjande tycker jag. Bra att också skolan pekas ut att ha ett särskilt ansvar för att hitta barn med denna problematik och sätta in stödåtgärder. Hoppas nu att flera landsting i landet tar efter.

1 kommentar:

 1. Personer med inställning och övertygelse att en grupp av "Symtom" måste vara Adhd gör sitt till att okunskapen om denna diagnos, samt andra orsaks-diagnoser misstolkas.

  För att ställa en Adhd diagnos så krävs det en psykolog med 6års utbildning + erfarenhet, samt en psykiatriker med 9-12 års utbildning. Samt att man uppfyller vissa synliga symtom, samt icke synliga symtom.

  Den här symtomgruppen kan orsakas av en rad olika bakgrunds faktorer, som t.ex ptsd, stress, androgena sjukdomar, tumörer, tungmetall förgiftning, kemikalie förgiftning m.m av en hel radda av potensiella orsaker.

  Så du menar att en förskolelärare med en 3års utbildning som inte inkluderar specialiserad prykologi, samt biologi ska ersätta specialiserad sjukvårdspersonal?

  Idag så, pga att Adhd är en differential diagnos till bl.a Ptsd, så är det en feldiagnostiserings mängd på 30% (28-30.000 personer sedan 2002)av traumatiserade personer, som inte får adekvat vård pga okunskap.

  Tyvärr så är folk populistiska, okunniga, korkade och köper mycket av de dumheter massmedia och viss partisk sjukvårdspersonal, samt politiker säger om den här symtom diagnosen.

  Problemet är att dom flesta som är sjuka, får Adhd symtomgruppen pga en rad faktorer som kan antingen vara somatiska el psykosomatiska orsaker.

  Men är man indoktrinerad att tycka och tänka på ett visst sätt, så tycker man väl att det här är bra. Varför inte ersätta sjukvårdspersonal med förskolelärare direkt??

  SvaraRadera