Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 30 maj 2010

Språkmarodörer finns i alla läger

Jag kan nog betraktas som lite av en språkpolis då jag ofta stör mig på felsägningar, felsyftningar och feluttal. Inte minst dyker dessa avarter upp i olika sammanhang i TV. Självklart stör det mig mera när misstagen görs av s. k. bildat folk och experter.

Jag har länge tänkt skriva om detta men inte kommit till skott. Nu har jag bestämt mig för att börja och för att inte alltför mycket generalisera så ska jag då och då komma med exempel ur verkligheten, under rubriken "språkmarodörerna". I gårdagens travsändningar från Solvalla lyckades tipsexperten Ralf Vadsmo med ett fantastiskt uttal på hästen Laughing Stock i V75-7. Inte det mest flagranta exemplet men ändå ett exempel.

För några dagar sedan i TV4,i Efter tio med Malou von Sivers så var bl. a. advokaten Leif Silbersky gäst och hade åsikter om dödshjälp och den debatt som ånyo blossat upp. Där gav han ett praktexempel på hur fel uttrycken på grund av och tack vare kan användas. Jag kan inte exakt återge sammanhanget men det handlade om hur läkare / sjukvårdspersonal reagerat tack vare / på grund av den uppkomna debatten.

Dagens felexempel är inte de bästa / tydligaste men någonstans måste jag börja och jag väljer att börja idag. Jag inser förstås att jag själv kommer att granskas i fortsättningen och bli uppmärksammad på de språkfel jag gör men det kan jag stå ut med.
På återspråkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar