Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 13 januari 2011

ADHD-bandy

Så har då bandyvirtuosen Pelle Fosshaug ånyo satt ett icke sportsligt avtryck i en bandymatch. I matchen mellan Tillberga och Haparanda 3-3 så tappade han kontrollen och sade några mindre väl valda ord om motståndare och domare.
Men, som han själv säger: - Ja men jag gör inte som alla andra, det har jag aldrig gjort. Därför blir jag utvisad också, säger han.

Så rätt, han gör inte som andra. Det mesta på en bandyplan har han gjort bättre än andra, när det gäller det sportsliga. När det gäller uppförande så har han också påtagligt avvikit från andra, då ofta på ett sätt som inte accepterats eller varit särskilt trevligt. Men, så har han ju också ADHD.

Ursäktar då ADHD att han får uppföra sig hur som helst? Nej, självklart inte, men det ger en förklaring till varför han inte gör som alla andra. Vare sig det gäller det genialiska med bandybollen eller det mindre trevliga i beteendet.

8 kommentarer:

 1. Antingen kan man använda sin diagnos till att hitta vägar som gör livet lättare att leva. Eller så kan man fortsätta som tidigare, agera som en flipperkula och låta omgivningen ta hänsyn och är ursäktad dåligt uppförande.

  SvaraRadera
 2. Vicktoria
  Antingen gör du si eller så. Ja, för de flesta av oss är det så enkelt men har du ADHD så har du kanske inte ens förmågan att tänka i termer av alternativa vägar. Då handlar du först och tänker sedan. I bästa fall.

  SvaraRadera
 3. Steve: Jag vet det - jag lever med karln! Därför vet jag vad jag talar om.

  SvaraRadera
 4. Vicktoria:
  - Så glad jag blir att jag förstod dig rätt.

  SvaraRadera
 5. Jag är rädd att du inte gör det Steve. Men det gör inget. Du ser utifrån ett bandyperspektiv och då ter det sig ju ganska harmlöst.

  SvaraRadera
 6. Där ser man. Jag ska inte dra det i långbänk men jag vill ändå klargöra att jag ser detta ur ett betydligt bredare perspektiv än bara bandyperspektivet efter att ha jobbat intensivt med ADHD-frågor de senaste 10 åren. Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Jag arbetar med barn som har den här problematiken...

  SvaraRadera
 8. Bra, för där behövs kompetens på området, tidiga insatser och långsiktigt tänkande.

  SvaraRadera