Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 25 maj 2011

Pinsamt Malmö FF och fotbollssverige

Gårdagens skandalscener vid matchen Malmö - Helsingborg ter sig än pinsammare för hemmalaget när jag ser bilder på hur huliganen tog sig in på planen.

Det ser ut som att han snarast "hjälps" in på planen av publikvärdarna. Publikvärdar förresten, är det vad som behövs i området närmast planen? Publikvärdar kan väl finnas på läktarplats för att hjälpa publik till rätta men nere vid planen så bör i stället placeras vakter med huvuduppdraget att stoppa allt och alla som försöker ta sig in på planen.

Det vilar ett löjets skimmer över att ha publikvärdar som bara verbalt får försöka stoppa personer från att ta sig in på planen. Har fotbollssverige inte fattat vilka dom har att göra med? De hormonstinna unga män som väljer huliganrollen stoppar man inte med snack. Nej, allra helst ska dom stoppas från att över huvud taget komma in på arenan. Väl där inne är det ren muskelkraft som gäller. Säger t o m jag som definitivt inte är någon våldsförespråkare.

Den här killen som greps redan före matchen och är välkänd bråkstake av både klubb och polis borde ha haft extra bevakning på sig när han nu kom in på arenan.

Polisen förresten, vad gör dom? Det borde kunna krävas mera när dom numera dessutom ska ta betalt av klubbarna för sin matchbevakning.

Ska jag tycka nåt allmänt kring fotbollshuliganismen så upprepar jag mitt mantra för att förhindra att ungdomar kommer snett i livet:
- Tidiga insatser - långsiktigt tänkande. När samhället inte har skött läxan med förebyggande åtgärder, ja då måste det till mer drastiska åtgärder när man nått vägs ände.

Det ter sig meninglöst att be fotbollssverige tänka om då dom inte verkar ha tänkt över huvud taget. Ändå har dom mage att nu skylla på den politiska nivån. Alltför många storklubbar har under allt för lång tid strukit sina fans medhårs och visat underlåtenhet till åtgärder hur illa fansen än betett sig. Sådana signaler, eller snarare avsaknad av tydliga signaler, leder ofelbart i en riktning. Resultatet av detta ser vi nu.

Men visst, det krävs säkert också politiska beslut, en skarpare lagstiftning som ger möjlighet att hålla bråkstakarna borta från fotbollsarenorna. Ett tillträdesförbud som också effektivt kan efterlevas.

Glöm sedan inte bort dom här killarna för dom kommer att försöka ta ut sitt hat, sitt raseri, sin besvikelse någon annanstans i samhället. Så ytterligare insatser behövs. Huliganismen är inte bara ett fotbollsproblem, det är ett samhällsproblem.

3 kommentarer:

  1. Grattis på bröllopsjubileumet till er båda!

    SvaraRadera
  2. Ja, detta är verkligen pinsamt på flera sätt. För det första för att det inte finns bra bevakning och folk som kan/får rycka in och stoppa. För det andra att det finns huliganer som inte fattar hur man beter sigsom folk.

    Ha en fin helg!

    SvaraRadera