Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 3 januari 2012

Vad är det för fel på grekerna?

"Älskling, jag har fått sparken". Ja, så lyder den vanligaste repliken i en grekisk familj idag. Det och mycket annat framkom i kvällens TV-film "Vad är det för fel på grekerna"? av och med Alexandra Pascalidou.  Oavsett vad som är sant eller inte av allt som sägs och skrivs om den grekiska krisen så torde det dock inte råda någon tvekan om att det är den vanlige greken som får betala priset.

Grekland är ett land som jag ofta besökte under 30 års tid och jag kom att älska både landet och människorna. Jag lider uppriktigt av att se hur Grekland och grekerna lever och behandlas idag. Som så ofta när svårigheter uppstår i ett samhälle så är det barn och ungdomar som blir dom stora förlorarna. Risken  för " A lost generation" är uppenbar.

Jag tycker att frågan som Alexandra Pascalidou avslutade filmen med är högst adekvat. Frågan lyder:
"Vad är det för fel på människorna"?
Eller, lite närmare uttryckt: "Vad är det för fel på dig och mig"?

4 kommentarer:

 1. Hej Steve!

  Tyvärr så är det inte bara risk för en generation lost... vi är redan en generation lost (vi som nu är mellan 20 och 35)... Frågan är mest om även nästa generation kommer att förloras.

  ...

  SvaraRadera
 2. evancient: Välkommen! Ja, tyvärr kan det t o m vara generations.

  SvaraRadera
 3. Jag bor i ett mindre samhälle och det jag tycker är jobbigt just nu är att folk i städerna inte längre har råd att mata sina hundar. De kör ut hit till landsbygden och lämnar hunden med sorg i hjärtat, såklart.
  Dessa hundar är kärlekstörstiga och inte van vid det hårda liv gatuhundar har.
  Har en sån jycke på min gård...igen.
  Dog shelters är överfulla och vill inte ta emot fler.

  SvaraRadera
 4. Marina på Kreta: Ytterligare en dimension på krisens omfattning.

  SvaraRadera