Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 23 februari 2012

Vindkraft till salu

En annonskampanj pågår i lokalpressen (Nerikes Allehanda) för att till allmänheten saluföra   ett av de c:a 20 vindkraftverk som Stena Renewable AB planerar att uppföra i Södra Kilsbergen i Lekebergs kommun. Andelarna kostar från 5.000:- till 1.000.000 och på detta stadium kan man göra en icke bindande anmälan

Försäljningen administreras av Kronoberget Vind ekonomiska förening. En ekonomisk förening som ännu bara finns på interimsstadiet.  För övrigt så har ännu  inte heller miljötillstånd givits för etableringen. För mig som lekman  så ter sig hela etableringen väldigt mycket på eventuelltstadiet.


Att eventuellt medverka i en satsning som eventuellt kommer till stånd passar inte riktigt med min personlighet så jag passar erbjudandet i detta läge.


Att samhället behöver hitta nya lösningar för vårt energiberoende torde vara oomtvistat och vindkraften är förstås en viktig parameter i detta. Inte oomtvistad dock. Inte minst de människor som får vindkraftsnurror som närmaste grannar reagerar mot denna miljöförändring liksom de som tagit som sin uppgift att värna Sveriges natur och kulturlandskap. Sedan ställs förstås frågor om framtida kostnader för vindkraften. Vad kostar det och vilka får betala? 
Hur gick debatten när snurrornas föregångare, väderkvarnarna, först etablerades? Idag ses väderkvarnar mest som pittoreska inslag. Det kanske oxå vindsnurrorna gör om så där 400 år.


Den framtida energiförsörjningen beror förstås oxå på kärnkraftens framtid. I Sverige så kanske kärnkraftsdiskussionen förändras nu när Socialdemokraterna fått en kärnkraftspositiv partiledare i Stefan Löfven.


Det är inte lätt det här med utveckling och ju mindre jag som lekman och enkel medborgare vet/tar reda på desto större är risken att jag blir blåst. Att veta vad som är sanning är dock inte lätt. Det finns ju "trovärdiga" experter både bland förespråkare och motståndare så rubriker som dessa står lätt att finna i dagspressen:
-"Vindkraften är billig , nödvändig och pålitlig"
- "Vindkraften är dyr, onödig och opålitlig"
Den bakomliggande argumentationen bakom t ex dessa båda påståenden är ofta så snårig och av specialistuttryck mättad att jag efter att ha läst artiklarna närmar mig ett tillstånd av total förvirring.


Vad ska jag tro på? 
När det ter sig för svårt och obegripligt så brukar "magkänslan"  vara en bra kompass. Jag går på den.

1 kommentar:

 1. Kloka synpunkter Steve. Tankar som många har, tror jag. Elenergin är viktig för oss alla men till vilket pris? Vindkraft kan säkert vara e t t sätt att klara framtidens miljövänliga elenergi, men vindkraften ska då satsas där den behövs.

  Norrland är på gång att våldtäckas av en massiv exploatering som komemr att drabba människorna, naturen och skogen väldigt hårt. En naturförstörelse utan like. Ett nytt baggböleri. Och a l l kommande vindkraft kommer att transporteras söderut (och till Tyskland) där behovet finns! I Norrland finns redan ett elöverskott så vi behöver inte mera el.

  Vindbolagen, som tar hem vinsterna och får subventionerna av staten, satsar på Norrland för att de tror att acceptansen för vindkraft är större i Norrland. Det är cyniskt och förödande för oss i Norrland.

  Vindkraften har aldrig blivit sanktionerad hos befolkningen. VI är vilseförda av en cynisk lobbing av politikerna så människor är totalt vilsna av all missledande information.

  Mitt hjärta gråter för även vi i vår lilla by komemr att drabbas hårt om vindplanerna blir av. Jag vill inte bo i ett vindindustriområde. Vi och naturen är utsatta för en våldtäkt utan skådat slag tidigare..

  SvaraRadera