Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 30 maj 2012

Bluffen som gick hem


Läser en artikel om svensken som lyckades bluffa sig igenom alla kontroller och utan ett giltigt flygcertifikat blev en uppskattad pilot. För två  år sedan sprack bubblan som då hade hållit i 13 år. Jag kommer på mig själv med att inte bli särskilt upprörd över bluffen utan mera fascinerad över hur det var möjligt att flyga utan certifikat i 13 år, göra c:a 10.000 flygtimmar,  3.500 starter och landningar och transportera c:a 1 miljon passagerare. Vad betyder det?  Inte mycket. Jag känner mig inte moraliskt förtappad över att vara så överseende med  denna superbluff. Jag upprör mig nog mera över den slappa kontrollapparat som gjort bluffen möjlig.

Historien visar oxå att är du tillräckligt smart och målmedveten så är det mesta möjligt. Ju osannolikare och mera högtflygande (!) bluff, desto större chans att lyckas. Tänk bara på Bernie Madoff. Då blev jag däremot riktigt upprörd. Både på Madoff och den obefintliga kontrollen.
Hur många högtflygande bluffare går dagligen omkring  i det etablerade samhället månntro?

4 kommentarer:

 1. Man borde inte bli brydd men det blir man, varje gång. Att man lyckas bluffa till sig en cp-skada är något av det mest magstarka jag läst. Inte konstigt att försäkringskassan har så underliga regler när det kommer till personlig assistans.
  Måste bara säga att det glädjer mig att du löst "kabelproblemet" så jag får se dina vackra bilder igen!

  SvaraRadera
 2. ÄlgEva gnm Steve: Kommentaren här ovan skrevs av ÄlgEva men jag lyckades på nåt märkligt sätt få den till att vara skriven av mig. Fråga mig inte hur det gick till.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig ÄlgEva om att bluffa med cp-skada eller andra skador /sjukdomar för att få personlig assistans är verkliga lågvattenmärken. Då blir jag inte bara upprörd, då blir jag förbannad. Fk: underliga regeltolkning tillämpades dock redan innan de värsta bluffarna uppdagats.
  Kul att du gillar mina bilder.

  SvaraRadera
 4. Ja, nu coh då framräder alla dessa bluffar. På 80 talet ahde vi en erkänd läkare i Stockholms trakten som fixat sin papper och jobbade som läkare i över 10 år innan allt uppdagades.

  Usch, hoppas mina piloter är på plats, är vaken och vet vad han gör när jag ska resa hemåt..

  SvaraRadera