Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 21 september 2013

"Arga doktorn" och ADHD

Ibland behövs en blåslampaIgår tittade på programmet "Arga doktorn" på SVT 1. Extra intressant för mig eftersom det handlade om ADHD. I detta fall om den förre Elitseriemålvakten, aktiv i bl. a. Västerås, HV 71 och Luleå, Thomas Javeblads kamp för att åtminstone få till stånd en ADHD-utredning.

Efter min stroke 2001 så har jag ägnat huvuddelen av mitt arbete åt frågor kring ADHD. Jag tycker att det är upprörande att det fortfarande idag 2013 finns bastioner där framkomligheten på området  är i stort sett omöjlig. Västra Götalands läns landsting är uppenbart en sådan bastion. Jag känner igen motståndet och avståndstagandet från åren när jag som intensivast  drev ADHD-frågorna. I ständig motvind och uppförsbacke så ska det till vilja och engagemang långt utöver det vanliga för att nå framgång. Samt engagerade och kompetenta personer i  omgivningen som förstår, vågar och orkar stötta. 

Heder åt läkaren Ylva Ginsberg, bl. a. drivande i ADHD-projektet vid Norrtäljeanstalten,  som ordnade så att Thomas Javeblad fick den ADHD-utredning som hans hemmalandsting förvägrat honom. En utredning som oxå ledde till diagnosen ADHD. Som bekant, med en diagnos följer oxå möjligheten till behandling.

"Arga doktorn" Björn Bragée är den typ av blåslampa som behövs när samhället sviker.

8 kommentarer:

 1. Så sant och så bra sagt! Jag kollade också på doktorn Björn och det är ett bra program där flera borde visa mer temperament...hade en arbetskamrat som skulle in i pension och sa att så fort man är pensiönär så är man inte värt mycket längre , så han var tvungen att fixa alla sina stora hälsoproblem innan han fyllde 65 så att man inte hamnade i onödiga kö eller glömska...det kanske blir ett avsnitt av den sortens problem också ...det borde det göra i alla fall, tycker jag.Ha en underbar lördag och tack för dina ord i mitt inlägg på bloggen, Karla.

  SvaraRadera
 2. Jag tittade och blev väldigt berörd och upprörd!
  Tur att det finns människor som orkar, villoxh kan hjälpa iallafall några!

  SvaraRadera
 3. Missat Arga doktorn, tack för påminnelse. Bra att det finns såna program!

  SvaraRadera
 4. Väldigt sant - synd bara att alla ska behöva vara arga för att det ska fungera!!

  SvaraRadera
 5. Det är ruttet hur det är i vårt land. Att det är sådan skillnad på var i landet man bor. Att man ska behöva SLÅSS mot vården som ska hjälpa. Obegripligt.

  SvaraRadera
 6. Underbart att det finns åtminstone en läkare med civilkurage!
  All heder åt Arga Doktorn!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Västra Götalands Region skall en undvika vid varje form av sjukvård, skriver jag av egen bitter erfarenhet.

  SvaraRadera