Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 16 april 2015

Underhållsplan

När vi flyttade hit till vårt Getingstorp i mars 2008 så gick vi grundligt igenom hela fastigheten. Det innebar bl. a. målnings- och reparationsarbeten både in- och utvändigt samt att vi rev en del slitna byggnader och ersatte med nya, i gammal stil förstås.

Vi hade lagt upp en 4-årsplan för alla åtgärder, men då vi hade turen att få tag på fantastiska hantverkare så var allt klart redan den andra sommaren. Vi bestämde oss redan då för att varje år göra en lista på nödvändiga underhållsåtgärder. En underhållsplan. Det håller vi fortfarande fast vid. Det ter sig extra nödvändigt för oss eftersom jag inte kan medverka i något praktiskt arbete och D omöjligen kan klara allt själv. En av våra ursprungliga hantverkare har blivit vår Alltiallo (A) som varje år hjälper oss med vår underhållsplan. Denna vecka har årets underhållsarbeten startat och en av de största och viktigaste åtgärderna är vårt växthus som nu  behöver en total översyn. Allt ska skrapas, slipas, grundas, kittas och målas. Självklart kommer flera bilder när arbetet är slutfört.


Vårt växthus är en pärla som förtjänar att underhållas.

Just idag är det insidan som  får sig en omgång.13 kommentarer:

 1. Växthuset verkligen en pärla och bra med pålitliga hantverkare. Här känns det som underhållet ständigt hänger på och ligger efter. En ojämn kamp.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pålitliga hantverkare är guld värda, men ack så sällsynta. Den ojämna kampen underlättas genom vår årliga underhållsplan tycker jag.Och att vi har en pålitlig hantverkare. Fortsätt kampen. Ha de gott!

   SvaraRadera

   Radera
 2. Väldigt klokt med en underhållsplan. Att äga ett hus/torp är ju ett livslångt projekt, har jag förstått. Blir underhållet eftersatt är det liksom kört.
  Bra och duktiga hantverkare är en bristvara i Stockholm. Var rädd om dom du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säkert förstått är vi kloka människor.
   Hantverkare, speciellt pålitliga såna är en bristvara även utanför storstan.. Vår A vårdar vi mycket väl.

   Radera
 3. Låter bra med en underhållsplan! Det är alltid arbete med hus och trädgård och underhålls det inte så förfaller det ju. Husbåt kräver också underhåll ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersatt underhåll kan kosta skjortan i förlängningen. Så ni har tankarna hos husbåten ibland.

   Radera
 4. Jag har förstått att ni är mycket kloka människor och det där med underhållsplan bara understryker den tron. Vi får väl se hur strukturerade vi kommer att bli då det gäller att underhålla och göra i ordning vår stuga när vi kommer hem...är lite rädd att det inte kommer att bli så strukturerat...

  SvaraRadera
 5. Hur lång tid det tar innan ni "försvenskas" till struktur och präktighet igen beror väl på vad det Singaporianska levernet har gjort med er. Dock är jag övertygad om att ni kommer att ta väl hand om er idyll där vid den värmländska sjön. Se bara till att alltid ha den där ideala placeringen för hängmattan. I den och i solen på altanen kommer många kloka tankar att födas.

  SvaraRadera
 6. Smart, mycket smart att ha ett löpande underhåll och en plan för det. Har man dessutom duktiga hantverkare så blir det dubbelt bra! Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för oss är det här en perfekt lösning.

   Radera
 7. Tack för kommentaren hos mig!
  Vilket fint växthus! Håller på att planera ett växthus/orangeri på återbruk och det är så intressant att se hur andra gjort. Gillar takhöjden på ert växthus. Önskar dig en bra lördag!

  SvaraRadera
 8. Vilken tur ni har när det gäller hantverkare. De flesta hantverkare är aldrig i tid, men det finns klart även de som era.

  SvaraRadera
 9. Som väl är finns det även bra hantverkare. Extra skönt att vi hittat den bäste av dem alla.

  SvaraRadera