Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 30 september 2015

Tomater, tomater, tomater

Tomatskörden är riklig i år. De första mognade först i skiftet juli - augusti och har förstås redan avnjutits. Det fina är att det hela tiden därefter kommit nya. De sista tar D in denna vecka då hon nu lägger trädgården till vintervila.
Härligt solmogna från växthuset. Bara att 
sätta tänderna i.


Dessa får komma in och mogna i
en kökslåda.

Efter en vecka i lådan har det hänt en del.

 Dessa är odlade på friland, intagna igår och  väntar på 
en mörk plats för att mogna.

Röda och gula som ugnsrostats med Marinas olivolja 
och ska bli en läcker soppa.

Av de ugnsrostade blev det igår till lunch den här 
utsökta tomatsoppan med persilja, basilika 
och grovriven halloumi .

10 kommentarer:

  1. Underbart! Vilken skörd! Tomater äter vi mycket av och här i södra Europa är tomaterna väldigt goda måste jag säga. Mer smak än hemma, och dessutom betydligt billigare. Men era hemodlade tomater är säkert goda! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att ni "frossar" i tomater där ni befinner er. Skillnaden i smak på egenodlade tomater och köpetomater här hemma är himmelsvid.

      Radera
  2. Härligt med egna tomater! Har du tips om någon bra sort att odla på friland?
    Vi planerar att skaffa några plantor nästa år. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomater i trä'dgården ä'r ett måste. Jag ska höra med D om hon tycker att nån sort är särskilt bra och återkommer därefter.

      Radera
    2. Stort tack för tipsen! De såg mycket fina ut på bilderna! =)

      Radera
    3. Lycka till med tomatodlandet nästa sommar!

      Radera
  3. Här är det ju bara att dregla från första till sista bilden. Dessutom tackar jag för receptet av soppan. Att göra tomatsoppa med ungsrostade tomater och att strö över grovriven halloumi - vilken perfekt idé. Snart kan du starta en matblogg med tanke på allt ni skördar på Getingstorp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dregla på du bara. Kul att du gillade receptet på soppan. Det var som så ofta ett eget påfund av D. Nån renodlad matblogg blir det inte, men jag fortsätter att då och då bjuda på de läckerheter D förlänar mig med.

      Radera
  4. Härliga tomater! Har också två tomatplantor som get många goda tomater.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt att bara kunna plocka.

      Radera