Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 18 oktober 2015

Lite grekisktAtt jag är torsk på Grekland har du som
läser min blogg säkert förstått.
Det vet även barnbarnen Erik och Alice
 som hade dessa med till mig från Greklandsresan.
12776
Ouzo är en perfekt inledning
på en grekisk måltid.
I fredags hade vi anledning att fira. Det blev då en grekisk middag. Inte konstigt då jag älskar det enkla grekiska köket. Jag påmindes då oxå om att det i torsdags var Fetaostens dag. Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, vilket innebär att all ost som numera heter Feta är från Grekland. 
Denna grekiska rätt á la D bjöds jag i fredags.
Rätten föregicks av en ouzo och
till maten blev det grekiskt rödvin.
SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning) eller på engelska P.D.O. (Protected Designation of Orgin) innebär att ost som bär namnet Feta måste vara producerad och packad i Grekland och framställd i enlighet med det traditionella receptet.Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firas alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år.
Detta är Systembolagets hela utbud av grekiskt rödvin.

8 kommentarer:

 1. Trevligt med påminnelser om Grekland! Fetaost är gott och vi har fått mycket av den varan under resan - det är extremt vanligt oxå i Albanien och Makedonien. I Albanien fanns nästan ingenting i mataffärerna men det fanns alltid en manuell disk med enorma fetaostblock som flöt runt i vätska. På restaurangerna fick man feta till allt: förrätt, huvudrätt, sallad, frukost, bredvid omeletten osv osv.

  SvaraRadera
 2. Jag kan tänka mig att ni fått uppleva det mesta i matväg, vilket oxå är en av de stora behållningarna med att resa.
  Fetaost till allt vill jag dock inte ha.

  SvaraRadera
 3. Härlig grekisk middag!
  Men är det verkligen så dåligt med grekiska viner på Systemet? Håller de sämre kvalitet än från andra länder eller vad beror det på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grekiska viner står inte högt i klass har jag förstått, men jag gillar dess lite burdusa och kraftfulla framtoning.. Sedan beror det som alltid mycket på vad du äter till vinet.

   Radera
  2. Haha, jag gillar i alla fall din beskrivning av dem!! =)

   Radera
 4. Gillar det grekiska hjärtat skarpt liksom "stenen" i mitten. Lätta att placera som utsmyckning i en skål till exempel.
  Älskar Ouzo å har definitivt druckit ett och annat glas under åren. Detta sagt av en som annars inte dricker sprit. Det är nog bara Ouzo och Mojito som jag gillar faktiskt.

  Bra att Feta är ursprungsmärkt. Tror samma sak gäller för Halloumi också. Utmärkt!

  Så du menar att Systemet bara har ett grekiskt rödvin i sortimentet. Illa i så fall. Men dom tar ju hem åt dig om du vill ha en speciell sort. Men Retsina finns i alla fall, fast det är klart, det vinet hade nog inte riktigt passat till er middag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grekland framkallar bara glädje för mig..Liksom Ouzo och Retsina.Yamas!

   Radera