Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 2 oktober 2015

Trädgården till vintervila

Komna in i oktober månad så får det väl anses tillåtet att använda ordet vintervila, även om det tar emot.
Att ha en prunkande trädgård kräver intresse och omsorg. Hos oss är det förstås D som står för grovarbetet, jag bistår mest med glada tillrop och är bollplank när hon vill dryfta nya idéer. Den senaste veckan har vädret varit perfekt för allt det arbete som behövs för att ta vara på allt som odlats och för att lägga trädgården till vintervila.

En självpåtagen uppgift är att dokumentera det som händer under trädgårdssäsongen. Som du säkert lagt märke till så händer det en hel del.
Många grödor återstår att ta vara på. Dessutom, taktegel
ska läggas på tegelmuren som skydd inför vintern.
Sedan ska förstås växthuset städas ur.

Elbilen är perfekt t ex när krukor ska tas in för vintervila.

Jordfräsen, en av D:s många maskiner
Potatislandet är rensat och fräst inför vintern 
vilket underlättar inför nästa säsong..

Röjsågen ingår oxå i D:s maskinpark.
Nere i jordkällaren lagras mycket av det som skördats.

"3-årskomposten" ger fin jord.

Jord till bl. a. dessa vilobänkar där en del växter och lökar
får ta en paus över vintern.

Här stod nyss frilandstomaterna. Nu är de
inomhus för att mogna.

Poolen återstår att stänga för säsongen. Det har varit
en mycket torftig poolsommar.

8 kommentarer:

 1. Jag har sagt det tidigare och det tål att sägas igen: ni har en helt fantastisk trädgård!

  SvaraRadera
 2. Tack! Då är du och jag helt överens.

  SvaraRadera
 3. Det där med glada tillrop och bollplank är väldigt viktigt när man har trädgård! Och så ett energiknippe som ser till att allt händer och så blir det så otroligt fint och välorganiserat. Det är jag väldigt avis på, att vara så välorganiserade som ni verkar vara! Här går det lite hit och dit.....
  Väldigt fint dokumentation också!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Här är det ju D som är energiknippet och ser till att allt går runt. Det lilla jag kan bidra med har jag förstått betyder mera än vad man kan tro. Vi gjorde ju ett medvetet val när vi flyttade hit ut och var redan från början inställda på hur sysslorna skulle komma att fördelas. Sedan ger det förstås extra motivation när vi ser att vi lyckas med det vi företar oss.

   Radera
 4. Ja du hade ju kunnat använda det aningen mera positiva ordet "höstvila";-)

  Å vilken maskinpark ni har. Jag skulle vara vettskrämd att använda både röjsågen och fräsen. Men jag skulle gärna vilja köra runt på elbilen:-)

  Dagens dokumentation är suverän och toppen för dig/er att jämföra hur er gård har utvecklats sedan ni flyttat in på Getingstorp. Så det enda som återstår nu är en liten sneak peek i jordkällaren;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintervila kanske blev alltför abrupt, men det får du ta. Får återkomma till the sneak peak, måste ha hjälp med fotograferandet där eftersom jag inte längre kan ta mig dit ner på egen hand..

   Radera
 5. Ett härligt inlägg. Det är otroligt att allt detta fixas av er två. Har ni fler timmar på dygnet än vi andra? Allt ser så perfekt ut. Du måste vara ett bra bollplank och D en superkvinna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! D är en superkvinna.

   Radera