Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 24 februari 2015

Otäckt, sevärt och omskakande

Bildresultat för mordet tv3
Nyskapande och omskakande.Jag har följt TV 3:s serie " Mordet" som visats i 5 avsnitt. I varje avsnitt, 60 minuter långt, berättas om ett mord där mordoffret är huvudpersonen. Till skillnad från andra dokumentärer så berättas mordet ur offrets perspektiv, i första person. Skådespelare för mordoffrens talan i serien, medan offrens riktiga anhöriga medverkar.
Det känns förvisso märkligt att  offret  ger sin syn på hela händelseförloppet.  På tiden som föregick mordet, hur mordet gick till och hur framtiden kunde tett sig om detta inte hade hänt. I slutet så talar offret bokstavligen från graven. 

Det finns också förtjänster med hur dessa mord återges i serien. Här medverkar offrens anhöriga och anhörigperspektivet ges en central roll. Jag får också följa delar av polisens utredningsarbete. Själva gärningen rekonstrueras i detalj, i ord och bild.  Varje program börjar med själva dödsögonblicket. Sammantaget är det en stor skillnad mot hur ett mord vanligtvis skildras i media. Då  handlar det om jakten på mördaren, rättsprocessen och  om gärningsmannen själv.

I de flesta avsnitt har det framgått hur de anhöriga känt sig övergivna av samhället. De har fått hantera sorgeprocessen bäst de kunnat, utan att erbjudas stöd och hjälp.

Allt på 60 minuter i ord och bild, dessutom väldigt detaljerat, få detta berättat för mig  gör att jag som tittare skakas om ordentligt, vilket  leder till att jag tänker ett antal steg längre än vad jag normalt gör när jag läser om ett mord i pressen.  När jag får höra föräldrars, syskons och kompisars tankar så blir det så tydligt hur många människors liv som i grunden påverkas av ett mord. Särskilt berör oxå att så väl offer som gärningsmän varit väldigt unga. Unga människor med livet framför sig.

Vad som förvånar mig är att jag inte sett många rader i pressen om denna serie sedan den började sändas. Inte ens kriminologiprofessorn  Leif GW Persson har dundrat i någon av sina krönikor.

Inför seriestarten så skrevs en del om denna series upplägg. Då beskrevs serien med uttryck som "utredningsporr", "säljande dödsannonser" och "etiskt haveri". Efter att ha sett serien så kan jag nog tycka att dessa omdömen ter sig rätt trångsynta. Men, det är väl så att starka upplevelser leder till tillspetsade omdömen. 
Du som vill kan se serien på TV3 Play.

16 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag ska kolla om den går att se utomlands, i så fall ska jag ge mig på den.

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas att du kan se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu är det skidåkning som gäller kvällstid i vår del av världen (körs faktiskt på asiatisk Eurosport!), men när det tar slut ska jag testa ditt tips.

   Radera
  2. Se där, skidåkning i Singapore. Igår var det ju extra roligt att vara svensk dessutom. Idag oxå?

   Radera
 3. Den serien verkar intressant. Lika förvånande var att den går i TV3. Sådan "granskande journalistik" är ju annars mera TV4:s grej. Dessutom påminner mig upplägget spontant om hur familjen reagerar vid bortfall av en anhörig vid sjukdom, speciellt då cancer, eller en olycka. För som jag har förstått det får de anhöriga inget stöd då heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är intressant och ger upphov till många reflektioner.

   Radera
 4. Tack för tipset, det ska jag försöka komma ihåg inatt när ja jobbar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får kanske se vad du tycker.

   Radera
 5. Det alltid roligt med nya grepp. Är det dessutom kvalité på serien kan jag förstå att den är sevärd. Tyvärr kan jag inte se den :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är onekligen många nya grepp samtidigt. Synd att du inte kan se den.

   Radera
 6. Hej

  Jag såg ett avsnitt av ren slump och satt med öppen mun nästan hela tiden. Blev så gripen av den. Men jag tittar så lite på TV . Bara lite då och då så jag missar mycket.
  Skall försöka komma ihåg när det går.
  Ha det bra
  Annika

  SvaraRadera
 7. Vinterhalvåret blir det mera TV för mig , men nu när det stundar trädgårdstider får TV:n stå tillbaka även för mig.

  SvaraRadera
 8. Har inte hört talas om denna serie,så bra att du tog upp det.
  Verkar vara ett helt nytt sätt att beskriva på. Intressant, men oxå skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt. Intressant med ett nytt och annorlunda upplägg, men oxå skrämmande med något så detaljerat och närgånget.

   Radera
 9. Har sett ett avsnitt, annorlunda perspektiv vilket är bra. Det finns liknande serier på någon av tv4 kanaler som jag tittar på i tv4 play.

  SvaraRadera