Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 10 oktober 2015

Ostprovning

8 personer runt köksbordet går bra.

Igår hade vi ostprovning här hemma med familjen, (Sara-Per, Marcus-Maria, Erik och Alice). Jag tycker att det är ett kul sätt att träffas på. Vi testade fyra nya ostar. Som dryck hade vi ett vitt vin,  ett rött vin,  ett portvin och cider. Den bästa kombinationen var portvin och blåmögelosten Fourme d'Ambert
De här ostarna provade vi:
Fr. v. Morbier tradition, Fourme d'AmbertDelice d´Argental
och 
Seriously strong cheddar

Spännande då jag inte smakat någon av dessa förut.

-Morbier tradition , en fransk ost  uppkallad efter den lilla stad i Jura där den först tillverkades. Morbier har den lilla egenheten att den delas  i två delar av ett lager aska  som ger den dess karaktäristiska utseendet.  Den fick 17 poäng och blev därmed kvällens lågpoängare. 

Fourme d'Ambert, en fransk blåmögelost med anor från 800-talet och med sitt ursprung i norra Auvergne.   Lite för klen för min smak. 28 poäng.            

- Seriously strong cheddar. Från England så klart, men når inte upp till Farmhouse cheddars höjder enligt mig. Icke desto mindre blev detta kvällens vinnare med 35 poäng. 

Delice d´Argental, en fransk vitmögelost, en s k triple creme,  från Bourgogne. 27 poäng.

Som tillbehör hade vi  två olika sorters knäckebröd varav D bakat fröknäcket. Dessutom plommonmarmelad och körsbärsmarmelad Båda gjorda av D så klart.
D:s nybakta fröknäcke.
D:s hemgjorda marmelader.
Dukat för ostprovning.
Välkommen till bords.


10 kommentarer:

 1. Yummie, yummie! Det ÄR kul med ostprovning och det finns ju hur många sorter som helst att sätta tänderna i. Maken är barnsligt förtjust i cheddar - ja, han är ju engelsman. Han hälsar och tipsar om cheddar som konstigt nog Lidl har i sitt sortiment - Extra Mature Valley Spire. Hans nya favo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, Lidl som vi aldrig handlar hos. Nu tipsar jag D så att hon åker till Lidl när hon handlar nästa vecka. Hälsa och tacka maken för tipset!

   Radera
 2. Åh vad gott och spännande och roligt! Intressant med flera olika drycker också. Vi älskar Morbier (men vet inte om den vi köper heter tradition). Vi brukar kombinera med ett sött vitt vin och fikonmarmelad. Yummi! Tack för tips om de andra ostarna. Själva kommer vi njuta av en hel del tonfisk den närmaste tiden. Vi köpte en jättebit som vi skurit i portionsbitar och fryst in. Väldigt fin ser den ut! Priset här är ca 130 kr/kg. Betydligt billigare än i Sverige alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det synes finnas oändliga kombinationer av ost, dryck och marmelad. Bra att veta inför nästa ostprovning.
   Nu blev jag sugen på tonfisk. Det närmaste jag kan komma idag är tonfiskpizza. Långt ifrån samma läckerhet.som ni kan njuta av.
   Ha de gott!

   Radera
 3. Låter väldigt gott och trevligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott och trevligt var precis vad det var.

   Radera
 4. Åh vad trevligt och gott! Jag tycker om oster och viner och att få prova ostarna till olika drycker kan göra under i munnen! Egen marmelad, vilken lyx. Kanske jag skulle fundera på att göra det till en helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att du ska göra egen marmelad om du har möjlighet.

   Radera
 5. Har läst ikapp en del inlägg och det vattnas i munnen efter bilder på alla kulinariska rätter som D serverar och sedan ostprovning som avslutning - mumsfilibaba vilken gourmetrestaurang !
  Ha det så gott och hälsa D!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här undfägnas jag många läckerheter.
   Hälsningen framförd. Ha de gott!

   Radera