8 personer runt köksbordet går bra. |
Igår hade vi ostprovning här hemma med familjen, (Sara-Per, Marcus-Maria, Erik och Alice). Jag tycker att det är ett kul sätt att träffas på. Vi testade fyra nya ostar. Som dryck hade vi ett vitt vin, ett rött vin, ett portvin och cider. Den bästa kombinationen var portvin och blåmögelosten Fourme d'Ambert.
De här ostarna provade vi:
Fr. v. Morbier tradition, Fourme d'Ambert, Delice d´Argental och Seriously strong cheddar |
Spännande då jag inte smakat någon av dessa förut. |
-Morbier tradition , en fransk ost uppkallad efter den lilla stad i Jura där den först tillverkades. Morbier har den lilla egenheten att den delas i två delar av ett lager aska som ger den dess karaktäristiska utseendet. Den fick 17 poäng och blev därmed kvällens lågpoängare.
- Fourme d'Ambert, en fransk blåmögelost med anor från 800-talet och med sitt ursprung i norra Auvergne. Lite för klen för min smak. 28 poäng.
- Seriously strong cheddar. Från England så klart, men når inte upp till Farmhouse cheddars höjder enligt mig. Icke desto mindre blev detta kvällens vinnare med 35 poäng.
- Delice d´Argental, en fransk vitmögelost, en s k triple creme, från Bourgogne. 27 poäng.
Som tillbehör hade vi två olika sorters knäckebröd varav D bakat fröknäcket. Dessutom plommonmarmelad och körsbärsmarmelad Båda gjorda av D så klart.
D:s nybakta fröknäcke. |
D:s hemgjorda marmelader. |
Dukat för ostprovning. |
Välkommen till bords. |
Yummie, yummie! Det ÄR kul med ostprovning och det finns ju hur många sorter som helst att sätta tänderna i. Maken är barnsligt förtjust i cheddar - ja, han är ju engelsman. Han hälsar och tipsar om cheddar som konstigt nog Lidl har i sitt sortiment - Extra Mature Valley Spire. Hans nya favo.
SvaraRaderaDär ser man, Lidl som vi aldrig handlar hos. Nu tipsar jag D så att hon åker till Lidl när hon handlar nästa vecka. Hälsa och tacka maken för tipset!
RaderaÅh vad gott och spännande och roligt! Intressant med flera olika drycker också. Vi älskar Morbier (men vet inte om den vi köper heter tradition). Vi brukar kombinera med ett sött vitt vin och fikonmarmelad. Yummi! Tack för tips om de andra ostarna. Själva kommer vi njuta av en hel del tonfisk den närmaste tiden. Vi köpte en jättebit som vi skurit i portionsbitar och fryst in. Väldigt fin ser den ut! Priset här är ca 130 kr/kg. Betydligt billigare än i Sverige alltså!
SvaraRaderaDet synes finnas oändliga kombinationer av ost, dryck och marmelad. Bra att veta inför nästa ostprovning.
RaderaNu blev jag sugen på tonfisk. Det närmaste jag kan komma idag är tonfiskpizza. Långt ifrån samma läckerhet.som ni kan njuta av.
Ha de gott!
Låter väldigt gott och trevligt!
SvaraRaderaGott och trevligt var precis vad det var.
RaderaÅh vad trevligt och gott! Jag tycker om oster och viner och att få prova ostarna till olika drycker kan göra under i munnen! Egen marmelad, vilken lyx. Kanske jag skulle fundera på att göra det till en helg.
SvaraRaderaDet är klart att du ska göra egen marmelad om du har möjlighet.
RaderaHar läst ikapp en del inlägg och det vattnas i munnen efter bilder på alla kulinariska rätter som D serverar och sedan ostprovning som avslutning - mumsfilibaba vilken gourmetrestaurang !
SvaraRaderaHa det så gott och hälsa D!
Ja, här undfägnas jag många läckerheter.
RaderaHälsningen framförd. Ha de gott!