Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 11 december 2015

Som traditionen bjuder

Dukat för Nobelfest
D och jag brukar titta på Nobelfesten på TV, så ock igår. Det är i sanning en på många sätt överdådig fest. Igår var inte minst middagen  överdådig. Det var nytt, spännande och inte minst vågat med rätter som dessutom var arbetade som jag aldrig sett tidigare. Imponerande!

D hade gjort i ordning var sin läcker Nobeltallrik till oss som du ser på bilderna här intill. Att äta framför TV:n är egentligen en styggelse tycker jag, men vad gör man inte för forskning och vetenskap.
D:s Nobeltallrik. Fr v.Räkbakelse - Löjromssnitt - Ädelostsnitt 
med hemgjord plommonmarmelad. Till detta 
fr. v. mousserande vin - vitt vin - rött vin.
Vad för övrigt än maten förtjänar då att omnämnas från gårdagskvällen. Klänningarna brukar alltid vara nåt extra och priset igår gav jag till Svenska Akademiens ständige sekreterare  Sara Danius. Vilken kreation!

Nämnas i detta sammanhang kan oxå att Jessica Gedin avslutade en intervju med just Sara Danius med att fråga om hon fick dansa med henne senare. Danius tackade välvilligt ja.

Talen förtjänar oxå ett omnämnande där jag särskilt fastnade för medicinpristagaren William Campbell som lyckades med konststycket att få mig att tänka positivt om maskar och parasiter. 
Det mest gripande talet var litteraturpristagaren Svetlana Alexijevitj som i sitt tal på ryska  gjorde sig till tolk för alla de människor hon skriver om i sina böcker, människor som genomlevt fruktansvärda saker, fram för allt under Sovjettiden. Talet  förlorade mycket av sin intensitet då hennes översättare Kajsa Öberg Lindsten både pratade dålig engelska och saknade förmåga att förmedla känslan i talet. Talet var dessutom väldigt långt. För långt? Nja, det är väl ändå så att den grymma verkligheten sällan tillåter sig att beskrivas i förkortad form.

Några grodor då? Jo, en riktig språkgroda hittade jag förstås. I ett reportage om den kinesiska medicinpristagaren Youyou Tu så  skulle naturligtvis lyftas fram den avgörande betydelse hennes forskning haft för att det idag finns verkningsfull malariamedicin. Speakerrösten i reportaget uttryckte detta som att många, många människor räddats till livet "på grund av" denna malariamedicin. Kan det bli mera klockrent än att "tack vare" skulle använts här.

En trevlig Nobelfest var det i alla fall. Tack D!

10 kommentarer:

 1. Tack för en snabbguidning genom denna fest. Jag kunde dessvärre inte närvara i år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem, the same procedure next year

   Radera
 2. Vilken härlig Nobeltallrik, ser grymt gott ut! Jag gillar inte heller att äta framför TV:n, men det här lät som ett bra undantagstillfälle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man tillåta sig att gå emot sina principer.

   Radera
 3. TV:n stod på, men ja gkan inte påstå att jag tittade... slängde ett öga på TV:n emellanåt... Maten såg fin ut, men trots att de sa att den var varm när den skulle avätas så tvivlar jag litet... Upplagd på tallrikar när de bärs in, det ser ganska långt ut. Sedan hör det till etiketten att inte kasta sig över maten så fort man fått den framför sig... Men maten såg inbjudande ut, urläckert! Hoppas det smakade så också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås mycket som ska klaffa för att maten ska smaka lika bra som den ser vacker ut. Min måltid smakade i alla fall utsökt.

   Radera
 4. Ni hade en läcker nobeltallrik, det är ett som är säkert. Den andra nobelfesten missade jag helt och hållet, men so what?? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ni har ju en hel del annat att ägna er åt.

   Radera
 5. Tack för den rapporten Steve! Ska nämligen också blogga om Nobelfesten senare. Men som du förstår så blir det ett litet annorlunda inlägg jämfört med ditt.

  Roligt att läsa att språkpolisen i dig också reagerar vid sådana "grodor".

  Nu googlade jag Nobelmenyn och tycker inte att den är överdådig med tanke på att det ju faktiskt är Nobelfesten. Personligen hade jag dock föredragit era snittar. Förutom att de är vackert upplagda så slipper man dessutom att jobba sig inåt med de olika besticken;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Annorlunda så det ska bli intressant.
   Nmuera så begränsar sig mina bestick till ett enda. Ett s k kombibestick. Inte vackert, men funktionellt.

   Radera